ez a történet a szakácskönyvekről és a receptekről szól. kizárólag. bárki bármi mást feltételez, az csakis a képzelet műve. sokféle szakácskönyv létezik. vannak olyan szakácskönyvek is meglepő módon, amikből jóízű ételeket lehet készíteni (csak egy kicsit papírízű lesz). a régi fajtájú szakácskönyveket általában - a megfigyeléseim szerint - olyan emberek készítik, akik összegyűjtötték azokat a recepteket, amikből ők maguk is rendszeresen finom étkezéseket hoztak ki, ami szerintük használható. összegyűjtötték nagymamáik, szomszédasszonyaik hosszú évek alatt kipróbált, jól bevált ötleteit, és precízen leírták. aztán vannak modern szakácskönyvek is, reformkonyhával, meg hasonlókkal. az ilyenek annyira sajnos nem használhatóak, mint az előbbiek, mert akkora múlttal még nem rendelkezik a reformkonyha, bármilyen kreatív egy háziasszony. vannak olyan szakácskönyvek, amiben a recepteket az író(nő) találta ki, alkalmazta. hát, azok bizony többségében olyanok is. vannak olyan receptek, amik szakácskönyvbe soha az életben nem kerülnek. alkalmasint ezek alapján lehetne a legfinomabbat sütni, főzni...
volt egyszer egy dédnagymamám. ez a dédnagymamám olyan káposztás rétest tudott sütni, mint senki más a világon. nem olyan rosszat, hanem olyan jót. általában még csak ki sem tudott hűlni rendesen, mire elkapkodtak mindent a tepsiből. idővel az összes nőrokona, de talán még a szomszédasszonyok is - akkoriban még nem volt sikk ételeket készíteni a férfiaknak, főleg nem falun. bár tény, és való, ha egyszer ráadták a fejüket, kiváló eredménnyel serénykedtek a konyhában, a tűz körül. a dédnagymamám persze nem volt gonosz, vagy titkolózós, nem úgy nevelték még annak idején, így hát mindegyik érdeklődőnek elárulta a pontos receptet. sőt, kézséggel meg is mutatta, hogyan kell elkészíteni, ha éppen káposztás rétest tervezett aznap ebédre, vagy délutánra. egyszer az anyukám is sorra került a rétes titkát megfejteni vágyók között, ő is megkérdezte, hogyan kell csinálni, mitől olyan világraszólóan finom. a dédnagymamám pedig válaszolt neki, nagyjából valahogy így: nézd, először is elkészíted a tésztát, tejjel vajjal. bizonyára tudod, hogyan kell ilyen tésztát készíteni, ezzel most nem is fárasztalak. hagyod pihenni egy kis időre, ekkor megreszeled a káposztát, olajon megpirítod cukorral, sóval, borssal, ízlés szerint. aztán amikor már közepesen megpirult - még a kemencében fog majd teljesen megpárolódni, ha egészen megpirítod, akkor keserű lesz a végén -, leveszed a tűzről, kicsavarod, hagyod azt is egy kicsit pihenni. eközben kettévágod, kinyújtod a tésztát, ujjnyi vastagságúra, a széleit felhajtod. beleborítod a káposztát, egyenletesen szétteríted, felcsavarod. aztán ha ez megvan, mehet is a sütőbe. esetleg bekenheted még vízzel a tetejét, a tojásfehérjétől csúnyán szétreped. ha már érzed majd az illatát szétterjedni a kemence körül - nem az egész házban, mert akkor biztosan odaégeted -, na akkor lesz készen. látod? ilyen egyszerű. nem értem miért nem sikerül soha senkinek...
|