[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.




Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!




Tagjaink könyveit itt rendelheted meg



Fullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: MLilith
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9161

Most jelen:
Látogató: 284
Tag: 1
Rejtve: 0
Összesen: 285

Jelen:
Tagi infók Almasy Küldhetsz neki privát üzenetet Almasy Almasy


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

cheap cigarettes sorry.
Fullextra.hu: Amatőr Irodalmárok Klubja!


Amatőr Irodalmárok Klubja!
[ Amatőr Irodalmárok főoldala. | Regisztrálj! ]

Csatlakozz te is közénk! A tagjainknak lehetősége van saját írásaikat publikálni, és a többiekéhez hozzászólni.

eltitkolt példa
Ideje:: 02-28-2006 @ 03:21 am

ez a történet a szakácskönyvekről és a receptekről szól. kizárólag.
bárki bármi mást feltételez, az csakis a képzelet műve.
sokféle szakácskönyv létezik. vannak olyan szakácskönyvek is meglepő
módon, amikből jóízű ételeket lehet készíteni (csak egy kicsit papírízű
lesz).
a régi fajtájú szakácskönyveket általában - a megfigyeléseim szerint -
olyan emberek készítik, akik összegyűjtötték azokat a recepteket,
amikből ők maguk is rendszeresen finom étkezéseket hoztak ki, ami
szerintük használható. összegyűjtötték nagymamáik,
szomszédasszonyaik hosszú évek alatt kipróbált, jól bevált ötleteit, és
precízen leírták.
aztán vannak modern szakácskönyvek is, reformkonyhával, meg
hasonlókkal. az ilyenek annyira sajnos nem használhatóak, mint az
előbbiek, mert akkora múlttal még nem rendelkezik a reformkonyha,
bármilyen kreatív egy háziasszony.
vannak olyan szakácskönyvek, amiben a recepteket az író(nő) találta
ki, alkalmazta. hát, azok bizony többségében olyanok is.
vannak olyan receptek, amik szakácskönyvbe soha az életben nem
kerülnek. alkalmasint ezek alapján lehetne a legfinomabbat sütni,
főzni...
 
volt egyszer egy dédnagymamám.
ez a dédnagymamám olyan káposztás rétest tudott sütni, mint senki
más a világon. nem olyan rosszat, hanem olyan jót. általában még csak
ki sem tudott hűlni rendesen, mire elkapkodtak mindent a tepsiből.
idővel az összes nőrokona, de talán még a szomszédasszonyok is -
akkoriban még nem volt sikk ételeket készíteni a férfiaknak, főleg nem
falun. bár tény, és való, ha egyszer ráadták a fejüket, kiváló
eredménnyel serénykedtek a konyhában, a tűz körül. a
dédnagymamám persze nem volt gonosz, vagy titkolózós, nem úgy
nevelték még annak idején, így hát mindegyik érdeklődőnek elárulta a
pontos receptet. sőt, kézséggel meg is mutatta, hogyan kell
elkészíteni, ha éppen káposztás rétest tervezett aznap ebédre, vagy
délutánra.
egyszer az anyukám is sorra került a rétes titkát megfejteni vágyók
között, ő is megkérdezte, hogyan kell csinálni, mitől olyan
világraszólóan finom.
a dédnagymamám pedig válaszolt neki, nagyjából valahogy így:
nézd, először is elkészíted a tésztát, tejjel vajjal. bizonyára tudod,
hogyan kell ilyen tésztát készíteni, ezzel most nem is fárasztalak.
hagyod pihenni egy kis időre, ekkor megreszeled a káposztát, olajon
megpirítod cukorral, sóval, borssal, ízlés szerint. aztán amikor már
közepesen megpirult - még a kemencében fog majd teljesen
megpárolódni, ha egészen megpirítod, akkor keserű lesz a végén -,
leveszed a tűzről, kicsavarod, hagyod azt is egy kicsit pihenni. eközben
kettévágod, kinyújtod a tésztát, ujjnyi vastagságúra, a széleit
felhajtod. beleborítod a káposztát, egyenletesen szétteríted,
felcsavarod. aztán ha ez megvan, mehet is a sütőbe. esetleg
bekenheted még vízzel a tetejét, a tojásfehérjétől csúnyán szétreped.
ha már érzed majd az illatát szétterjedni a kemence körül - nem az
egész házban, mert akkor biztosan odaégeted -, na akkor lesz készen.
látod? ilyen egyszerű. nem értem miért nem sikerül soha senkinek...
 
 


Utoljára változtatva 02-28-2006 @ 03:21 am


Hozzászólás írása
Hozzászólás írása
További
További
Irodalmár profil
Irodalmár profil
Üzenet küldés
Üzenet küldés

Posted Comments

Hozzászóló: vp_rozika
(Ideje: 02-28-2006 @ 03:51 am)

Comment: Szia! A világért sem olvastam volna mást, mint amit nekünk szántál;-)) De azért jól szórakoztam:-)) Eszembe jutott az anyósom, aki sajnos már nincs köztünk. Remek sütiket prezentált, de ha megkérdeztem a receptjét, a válasz mindig valahogy így hangzott: ugyan Rózsikám, semmiség az egész... Veszel egy kis lisztet, tudod, olyan gondolom formán, tejföllel, zsiradékkal, tojás sárgájával (fehérje ne kerüljön bele, mert hamar kiszárad a tészta) sóval, cukorral összegyúrod, két részre osztod, kinyújtod, bele a töltelék rá a másik fele és mehet a sütőbe. Ne sokat nézegesd, mert megfázik a tészta és a tűpróbát felejtsd el, ha szép a színe kiveszed, hagyod kihülni és lehet felvágni. Én istenuccse megpróbáltam szószerint követni az utasítást, de soha nem sikerült úgy, mint neki:-)). Köszönöm a kellemes perceket, Rozika


Hozzászóló: LunaPiena
(Ideje: 02-28-2006 @ 07:38 am)

Comment: :) ki hagyta a dédnagyis rutint és azt a szeretetet, amivel készítette, azt hiszem.


Hozzászóló: khama
(Ideje: 02-28-2006 @ 08:10 am)

Comment: Az ilyen receptek alapkelléke, az évek száma és a tapasztalat. De ezt sosenem említik hozzávalóként. :)


Hozzászóló: hori
(Ideje: 02-28-2006 @ 09:00 am)

Comment: A káposzta teljes megpirítása során egyszer én is a leírtak szerint jártam, de nem a rétes kapcsán, mert azt nem tudok csinálni. Amúgy, a hagyományos kaják híve vagyok, a reformkonyha nem érdekel. Tetszett az írásod! :) Üdv.


Hozzászóló: Anna1955
(Ideje: 02-28-2006 @ 07:36 pm)

Comment: Azt hiszem talán mindannyian eljutunk oda, amikor az unokánk azt mondja, mami ahogy te tudod úgy még az anyu sem tudja. Én is mondtam ezt a nagyimnak, és elárulta, hogy ő is az övének......Tehát a receptbe a nagyiság kell még szerintem....:))))) Nagyon kedves kis történet...:)))))


Hozzászóló: hori
(Ideje: 04-21-2008 @ 08:14 am)

Comment: Őszintén szólva, szerettem az EnolaG írásokat. Olvasnék újakat is!


Irodalom ©

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.43 Seconds