[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.




Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!




Tagjaink könyveit itt rendelheted meg



Fullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: MLilith
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9161

Most jelen:
Látogató: 342
Tag: 1
Rejtve: 0
Összesen: 343

Jelen:
Tagi infók a_leb Küldhetsz neki privát üzenetet a_leb a_leb


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

cheap cigarettes sorry.
Fullextra.hu: Amatőr Irodalmárok Klubja!


Amatőr Irodalmárok Klubja!
[ Amatőr Irodalmárok főoldala. | Regisztrálj! ]

Csatlakozz te is közénk! A tagjainknak lehetősége van saját írásaikat publikálni, és a többiekéhez hozzászólni.

Csodaszép 39...Hövej
Ideje:: 09-22-2015 @ 06:08 pm


Hövej

A fehérhímzés hazája.
Magyarország északnyugati részén, Kapuvártól délre helyezkedik el.
Hövej a Répcétől és a Rábától nyugatra patakokkal szegdelt sík területen fekszik.
A legközelebbi város, Kapuvár 8 km távolságra van.
A hagyomány szerint a falu nevét egy halászattal foglalkozó Hövej nevű családtól kapta.
Vasútállomással nem rendelkezik, de közúton könnyen megközelíthető, mivel átszeli a 85-ös számú és a 86. számú főútvonalat összekötő közút.
Az autóbusz-közlekedés jó, rendszeresen indulnak járatok Kapuvárra és a környező településekre.

A Répce menti község CSIPKEGYŰJTEMÉNYE betekintést nyújt a messze földön híres höveji, rábaközi fehér hímzés rejtelmeibe.
A tájegység legjellemzőbb motívuma a páva és a gránátalma.
Ritkaságnak számít a fehér és az aranyszín kombinációja.
Ezeket a darabokat csakis ünnepeken viselték a tulajdonosaik.

Ennek a hímzésnek ősi formája, a rábaközi hímzés már régtől fogva ismert.
Hövejen lyukacsos hímzés volt a neve, mert a lenge anyagon lévő lyukakat különböző mintájú kötésekkel töltötték ki. A forma szerint alkalmazzák a búzavirág, a tulipán, a szegfű, a tölgyfalevél stb. mintát, a kötés pedig lehet pókos, kalinkás, órás koncos, keresztbe öltögetett.

Ezt a hímzést a falu lakói között Nyikos Gáspárné Horváth Borbála terjesztette el az 1860-as években, aki Barbacson járva tanulta meg.

A természet adományai:

a helyi védettséget élvező tölgyesek,

Római Katolikus templom és a közelében található kápolna,

a turizmusnak otthont adó tópark, mind egy-egy kis csodája a helységnek

BEREK-HORGÁSZPARK várostól távol eső helyszíne ideális választás, ha barátaiddal, családoddal egy aktív pihenésre vágysz.
A horgásztó intenzív halállománya garantált horgász élményben részesíti a kezdő és gyakorlott horgászokat is!
A tavat számos 10 kg feletti ponty és amur lakja, melyek megfogása odafigyeléssel akár egy kezdő horgász számára is reális cél lehet.
A tavon a „fogd meg és engedd vissza” (Catch & Release) szemlélet az irányadó!

A "Höveji Nyakleves".
Hat éve alakult meg a rábaközi vidék egyik legismertebb főzőcsapata, a Höveji Nyakleves.
Egyre több helyen mutatkoznak be rábaközi specialitásaikkal.
Szerencsés, aki kóstolhatja! Gratulálok a sikerekhez!

Érdeklődőknek:
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsuk össze robotgéppel, jó pépesre, ha nincs robotgép, akkor marad a reszelés.
Kevés liba- vagy kacsazsíron pirítsuk meg kicsit a pépes, finomra aprított hagymákat. Nem is kell megbarnulnia, csak kicsit megfuttatjuk. A tűzről félrehúzzuk, azonnal mehet bele egy kevés pirospaprika (tényleg csak egy kevés, nem pörköltalap a cél, csak egy kis íz és szín). Tehetjük bele a többi fűszert: kis kurkumát, őrölt chilit, ha van, őrölt rozmaring, mehet az is. Beletesszük a nyakakat, és felöntjük vízzel. Kacsanyakkal a legjobb, de ha csirkenyakkal készítjük, akkor gyors, olcsó leves lesz belőle. Hagyjuk főni, ami 1,5-2 óra is lehet akár.
Fedőt tehetünk rá, az csak jót tesz neki.

Így lesz belőle finom nyakleves, tehát verekedésről szó sincs!


Utoljára változtatva 09-22-2015 @ 06:08 pm


Hozzászólás írása
Hozzászólás írása
További
További
Irodalmár profil
Irodalmár profil
Üzenet küldés
Üzenet küldés

Posted Comments

Hozzászóló: alberlaci
(Ideje: 09-23-2015 @ 08:41 pm)

Comment: Ismét itt vagyok, és olvasom az írásodat. Tetszik, és a végén van egy finomság, melyet érdemes kipróbálni, és meg is teszem. Örömmel olvastalak, üdvözlettel: Laci


Hozzászóló: alberlaci
(Ideje: 09-23-2015 @ 08:43 pm)

Comment: Ismét itt vagyok, és olvasom az írásodat. Tetszik, és a végén van egy finomság, melyet érdemes kipróbálni, és meg is teszem. Örömmel olvastalak, üdvözlettel: Laci


Hozzászóló: fényesi
(Ideje: 09-23-2015 @ 08:53 pm)

Comment: István! Nagyszerű és tiszteletre méltó szolgálatodhoz szívből gratulálok. Mert ez már szolgálat! Elénk tárod hazánk kevésbé ismerős , avagy éppen teljesen ismeretlen tájait, értékeit. Üdvözöllek! fényesi Tóth János


Hozzászóló: lena1
(Ideje: 09-23-2015 @ 09:20 pm)

Comment: Köszönjük kedves István! Szeretettel olvastalak!


Hozzászóló: winner
(Ideje: 09-23-2015 @ 09:32 pm)

Comment: Itt jártam és olvastalak.


Hozzászóló: a_leb
(Ideje: 09-24-2015 @ 04:04 pm)

Comment: Nagyon tetszett a leírásod, színes, érdekes volt. Örülök, hogy egy kis gasztronómiát is kevertél bele, ez külön is tetszett. aLéb


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-24-2015 @ 05:55 pm)

Comment: alberlaci: Örülök, hogy itt jártál. Nem is lehet rossz egy kis finim libanyak leves.


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-24-2015 @ 05:58 pm)

Comment: fényesi: Jól esik a véleményed János. A szolgálathoz hozzászoktam. A vasutat szolgáltam 55 évig. Most itt a helyem. Szeretettel. István


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-24-2015 @ 05:59 pm)

Comment: lena1: Köszönöm Magdika, hogy olvasod és tetszik. Szeretettel. István


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-24-2015 @ 06:01 pm)

Comment: winner: Örülök László, hogy itt jártál.


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-24-2015 @ 06:03 pm)

Comment: a_leb: Köszönöm a véleményedet. Csakugyan van néhány vidék, ahol különleges ételeket készítenek. Vagy ugyanolyat, csak más a neve. Szeretettel. István


Hozzászóló: Almasy
(Ideje: 09-25-2015 @ 03:45 pm)

Comment: Megint egy remek magyar falu, amit nem ismertem idáig.És még különleges nyaklevest is főznek.Remek.Megint csak elismerés és köszönet jár Neked kedves István felvilágosító, tanító munkásságodért. Köszönjük.Szeretettel ölel GYUpp


Hozzászóló: pirospipacs
(Ideje: 09-26-2015 @ 04:53 pm)

Comment: Fehérhímzés, és nyakleves. :))) Érdekes volt, örömmel olvastam. pipacs


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-26-2015 @ 09:09 pm)

Comment: Almasy: Kedves Gyula! Nagy örömmel olvasom véleményedet (akárcsak az elbeszéléseidet). Szeretettel köszönöm kedves szavaidat. István


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-26-2015 @ 09:11 pm)

Comment: pirospipacs: Kedves Ilona! Örülök, hogy olvastad és tetszett. Ilyen kis településen is lehet érdekességet találni. Szeretettel köszönöm, hogy itt jártál. István


Hozzászóló: mickey48
(Ideje: 09-27-2015 @ 11:31 am)

Comment: Ismét remek írást olvastam...


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 09-27-2015 @ 01:38 pm)

Comment: mickey48: Örülök a véleményednek Miklós. Szeretettel köszönöm. István


Hozzászóló: AngyaliAndi
(Ideje: 10-06-2015 @ 08:19 am)

Comment: :)))))))))))))))) Nagyon aranyos, ide is biztos el fogunk látogatni! :)))))))))))))))))


Hozzászóló: perucz
(Ideje: 10-06-2015 @ 11:28 am)

Comment: AngyaliAndi: Örülök, hogy tetszik Andika! Úgy próbálom válogatni a településeket, hogy egy körzetből legyenek egy csoportban. Így könnyebb meglátogatni őket. Köszönöm, hogy olvastad. Szeretettel: István


Irodalom ©

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.39 Seconds