Küzdőtér |
|
|
|
Fullextra.hu: Amatőr Irodalmárok Klubja! |
|
|
|
|
Disznóölés Ideje:: 12-18-2004 @ 12:06 pm |
|
|
|
|
A régi kedves emlékeim között barangolva találtam rá a hatvanas évek szép dolgaira Boldog s felhötlen kamaszkorom ifjúságára Szülöi ház megannyi féltö gondoskodására
Korán reggelt ütött az óra téli decemberben Háznak apraja-nagyja lázas tevékenységben Katlanban fagyos rözse lángja lobog tüzben Melegitnek vizet,kopasztáshoz nagy üstben
Háznak népe sokasodik s megjön böllér idöre A gondos munkához talál ö itt segitö kezekre Nagypapa,unoka is tettrekész a disznóölésre Koccintanak hát jó házi pálinkával eseményre
Szertartása fontos,célja család összetertása Szétszéledt nyája rokonságnak eljö felhivásra Népes e család sógor-koma jóbarát áll sarkára Terelik a hizott jószágott békésen vágóhidra
Hófehér tél reggel fateknö készen áll vágásra Böllér se tétova éles kése szúr disznó torkára Visit, rúgdal vérét folyatva törbe csalt állatka Erös kezek közt adja ki lelkét s utolsókat rúgja
Földi életét ezennel másoknak javára forditja S készül belöle sonka szalonna kolbász hurka Éhes szájnak nyáridöben betevö finom falatja S estére mindenkinek jut belöle disznótorosra
Kezdjük a kopasztással, ez igen fontos munka Szép tisztára vakarjuk szorgos kezek feladata És szalmával perzseljük börét finom ropogósra Emigyen készitjük jószágunkat el a boncolásra
Konyhában is nagy a sürgés forgás a családba Reggelire hagymás vért is sütnek öles lábasba Finom tejeskávé,fonott kalács kerül az asztalra Sok az éhes száj reggel háznak zajos pitvarába
Lassan pirkad hideg téli decembernek ez napja A böllér Imre bátyám leteszi a bárdját a lócára Feni bontó kését gondosan mielött hozzá látna És neki gyürközik a felkötött állat boncolásába
Csak úgy ég keze alatt a munka,biztos dolgába Fejénél kezdi el mit gyorsan küld fözni kondérba Egy-kettöre fözöüstbe kerül disznó tüdeje,mája Beleit nagyanyám veszi kézbe,tisztitó mosásba
az állat darabolva szortirozva kerül fel asztalra bö gondossággal ház asszonyának utasitásaira Édesanyám aki mindig odafigyel az apróságokra értön ö irányitá a jó böllért háznak belsö titkára
Apám a készre darabolt húsokat intézte,pácolta lesózta,eltette füstölésre,készitette a hordókba abálta a belsöségeket,készitett füszert hurkába s a kimosott beleket kolbászhoz deszkán húrolta
Eközben szorgalmasan haladt munka konyhába És a kolbászba való hús tornyosult ott halomba Ledarálás után értö kezek füszerezik kostálásra Ezután megkezdödhet kolbász készités fortélya
És sorakoznak mint jégcsapok eresz alatt lógva Illatoznak ,terjed füszereknek kellemes aromája Ebböl készül a finom disznótoros ünnepi vacsora Mellé jóizü borocska,háziasszony hájas tésztája
Jó végezett napnak gyümölcse az esti vacsora Hurka kolbász pecsenye innyencek izgató illata Piros borocska szomjas torkoknak az csillapitója Köszönet a jó Istennek búcsút intünk éjszakába
mvh.shf h-k 2003-02-16
|
|
|
|
|
Utoljára változtatva 12-18-2004 @ 12:06 pm
Hozzászóló: szkallas (Ideje: 12-18-2004 @ 01:26 pm) Comment: Kedves stefaanicus!... halam hullik oledbe, amiert e kedves - altalam is - ugyanigy atelt malacolesre emlekezest felszinre hoztad - bennem! Engedd meg, hogy e pillanatok nosztalgiajat egy ideillo trefas mondassal oldjam:... ha a szuraskor visit a malac..az annak a jele, jo lesz a husa, jo hurka, kalbasz, szalonna, finom eledel jut a gyomorba!..de, ha kutyavonitast hallunk!!..jajj!!.. az azt jelenti: eros volt a lelekmelegito! ( palinka!) es a malac helyett a kutya!!.. lett magszurva! |
|
|
|
|
Hozzászóló: bla (Ideje: 12-18-2004 @ 05:11 pm) Comment: Nekem is felrémlet sok hasonló emlék...Köszi Stefi! |
|
|
|
|
Hozzászóló: csizi (Ideje: 12-18-2004 @ 06:20 pm) Comment: Falusi hangulat, a végére el szoktunk fáradni. Mármint alkoholilag. :)) |
|
|
|
|
Hozzászóló: stefanicus (Ideje: 12-18-2004 @ 06:52 pm) Comment: hello,mélyen tisztelt uraim !
köszöntelek benneteket. igen,régentép ,ezidötájt igy Karácsony elött voltaka disznóölések nálunk Garán, ahol születtem a Bácskában. monndjak valamit, még itt svédbe is hasznát vettem eme irányú ismereteimnek, már mint ,hogy tudtam hogyan kell disznót vágni és feldolgozni a húst ,úgy bizony sorkerült rá itt is . az elején az izek miatt,meg a szokás hatalma ami indittatott erre , összeáltunk ketten-hárman és vettünk egy disznót vidéken , ott leöltük a Gazda segitségével, ketté vágtuk és hazahoztuk, itthon szétosztottuk és igy lerendeztük a családok húsigényét.
no de ez már histori, ma már megváltozott az étrend és a mi étkezési szokásaink is. remélem jobbra ,egészségesebbre. hát szóval innen az ismeret .
mvh:shf |
|
|
|
|
|