[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

FULLEXTRA.HU OLDAL
A FACEBOOKON IS!




Könyvet szeretnél?




Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.




Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!




Tagjaink könyveit itt rendelheted meg



Versműhely



Pályázati lehetőségek



Fullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: Quill_Rascal
Új ma: 0
Új tegnap: 1
Összes tag: 9084

Most jelen:
Látogató: 26
Tag: 4
Rejtve: 0
Összesen: 30

Jelen:
Tagi infók Almasy Küldhetsz neki privát üzenetet Almasy Almasy
Tagi infók Julianna Küldhetsz neki privát üzenetet Julianna Julianna
Tagi infók mickey48 Küldhetsz neki privát üzenetet mickey48 mickey48
Tagi infók hori Küldhetsz neki privát üzenetet hori hori


Támogatónk


Fullextra Szépségszalon
CÍMVÁLTOZÁS!
2016.jan.11-től
Bp.XVIII. Üllői út. 365.


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

Ajánlott weblapok
· 1: S. Farkas Zsuzsanna honlapja
· 2: magyarirodalom.lap.hu
· 3: Sidaversei
· 4: Alkotó.lap.hu
· 5: Olvasás lap.hu
· 6: Orbia
· 7: Gligorics Teru Versei
· 8: vers zene.lap.hu
· 9: kortársirodalom.lap.hu
· 10: Hegedűs Csaba honlapja
· 11: Egy lélek csillan
· 12: A Hegy - NeMo blogja
· 13: Máté László honlapja
· 14: haiku.lap.hu
· 15: Végh Sándor személyes honlapja
· 16: Ararát
· 17: Kaláka
· 18: Wendler Mária portál
· 19: Fényfa
· 20: Péter Erika honlapja

cheap cigarettes sorry.
Fullextra.hu: Amatőr Irodalmárok Klubja!


Amatőr Irodalmárok Klubja!
[ Amatőr Irodalmárok főoldala. | Regisztrálj! ]

Csatlakozz te is közénk! A tagjainknak lehetősége van saját írásaikat publikálni, és a többiekéhez hozzászólni.

ROKONok
Ideje:: 11-10-2017 @ 02:19 pm

Faluhelyen lakni jó.
Nem csak azért, mert van rendes gyermekkora az embernek, de a gyermekkori barátságok később olyan kötelékké nemesednek, amik erősebbek minden acélsodronynál.

Kell is, hogy így legyen, mert az egymásra utaltságban egy láthatatlan, nemzedékeken és kilométereken átívelő erő is jelen van: a ROKONság.
Faluhelyen mindenki ROKON. Ha nem közvetlen vérségi, akkor valamikor a századok homályában volt az. Nincs jelentősége. Aki száz évnél kevesebbet élt a faluban, az: gyüttment. Minimum három generációs beilleszkedés után már elfogadják, de bizonyosságot csak 5-6 felmenői sírhant ad, amik már eléggé bizonyítják a család gyökereit.

Fontos is ez. Hiszen mikor Juliska néni kazánja elromlik, üzen a Nikolasz gyereknek meg a Vizes Józsinak. Nikolasz ugyan villanyszerelő tanonc, ráadásul első éves, de egy hónap alatt három osztályfőnökije lett, tehát igencsak megbecsült gyermek. Ebből az sem von le, hogy az a három osztályfőnöki csak rovó, és a villanyszerelés nem kazánmunka, de rokon szakma… A Józsi meg vizes, és víz is van a kazánban, tehát minden rendben.
A szerelés csak egy dolog. de ROKON végzi, aki mégiscsak olcsóbb, mint egy szakember! Egy városi svihák a maga ötvenöt évével és harminc éves tapasztalatával biztosan nagyon sokba kerülne. A Józsi ugyan csak találgat, a Nikolasz meg a falnak dőlve a telefonját babrálja, és a találomra cserélt-javított dolgok többe vannak már, mint egy új kazán: de a ROKON, aki megcsinálta, nem kér pénzt!

Ezért Juliska néni, aki öregebb a templomnál, szikárabb és görcsösebb a mestergerendánál, erősen megvendégeli e mester urakat. Muszáj, hiszen ROKON éhen nem mehet el! A vendégség ugyan többe kerül, mint a városi szerelő munkadíja, de egy ROKONra csak rászánja az ember a pénzt!?!
A vendégségben a Nikolasz és a Józsi alaposan bepakol, hiszen egy ROKONt nem szabad megsérteni. Az öreg Pista bácsitól bor is kerül, aki szintén ROKON, ezért természetesen nem kér pénzt a kis demizsonért. Hanem meghívódik az ebédre, ahol három demizson árát eszi meg, és a sajátjának felét is hazaviszi –belül. Ezek után mindenki boldog, Juliskának működik a fránya kazán, mindenki jóllakott. Juliska néni csörgőkígyóknál veszélyesebb nyelve lecsillapodott, és mint egy öreg kalendárium, sorolja a vérségi szálakat. Persze a sértéseket, veréseket és pletykákat is, pedig a szereplők java felett már régen kizöldült a hant…
Ellenben a Nikolasz gyerek úgy érzi, hogy a hat töltött káposzta a fél liter homoki karcossal pont most készül őt oda vinni. Nyögve tápászkodik fel, majd a tiszteletkört letudva elindul hazafelé. Egy sarokkal arrébb Nyékiék kapuja mellé kipakolja a káposztát, amire Etelka néni nem pöröl, hiszen ROKON gyerek, csak kiküldi a Bodrit takarítani. de a borocska már hatott, és a méhkas a fejben egyre inkább rajzani készül, eltakarva a kilátást is. Ennek tudható be, hogy a Gulyár Pista (a falu gulyása, a szegény alvégi ROKONok sarja) csak a puffanásra figyel fel, mikor Nikolasz gyerek egy tehén farkában keresett támaszt az ingataggá váló utcán.

A tehénrúgott gyereket beviszik az első házba, ahol ROKON gyereknek kijáró gondoskodást kap, és az anyjáék mellett a Jólesz doktort (Marikáék részéről ROKON) is elhívják. Doktor jön és vizsgál, nagy baj nincs, de pár napig furán jár és magasabb hangon beszél majd az ifjú. És ha már ott van a doktor, persze egyből megnézetik magukat a háziak is, akiket nem lehet visszautasítani, mert ROKONok. Fizetség nincs, hiszen egy ROKONért nem illik pénzt kérni. Kerül kis papramorgó, és mikor a falfehér szülők beállítanak, már olyan széles a jókedv, hogy az apa –ROKON-NEM ROKON- legszívesebben szétcsapna közöttük.
De persze nem teszi, mert ROKONt nem bánt az ember. Óra múlva egy kevésbé kapatos hölgy átmegy a második szembeszomszéd kertsarki szomszédjának szomszédjához, mert a postás Ferinek van furgonja. A járásképtelen fiút kétszer ejtik el, mire kicipelik az utcára, de ROKONok közt ez nem téma. Hazafelé a régi kútnál a körzeti járőr állítja meg a furgont, de nem ellenőriz. Egyrészt mert láthatóan nála is részegebbek, másrészt mert egyetlen zöld furgon van a faluban, a Feri meg aztán tényleg ROKONa mindenkinek.
És ROKON A ROKONnak nem veszi el a jogosítványát. Sőt, mivel a Feri is arabra itta magát, közel öt percig tart mire egyetlen mondat elhangzik. Újabb tíz perccel később a félájult gyerek és alaposan bekávézott szülei otthon vannak, és a kaput nézik, amit alaposan benyomott a furgon orra.

Feri kap egy ROKONi nyakast, amitől megsértődik és hazamegy. tolatva, mert beragadt a sebváltó, pedig a sógor-aki amúgy is ROKON – már kétszer megjavította. Persze nem pénzért, hanem ROKONi alapon kapott pár csomagot, amik az idők alatt valahogy bennfelejtődtek a furgonban vagy a pajtában, ahol egyébként ezek tárolva voltak. Persze volt rendes postai helység és könyv is, de mivel ez ellenőr szegről-végről ROKON, így nem lett semmi baj. Feri egy tál hurkával és kolbásszal hálálta meg az elnéző vizsgálatot, amit természetesen a böllér Márkustól hozott. Márkus jó gyerek, és szereti megkapni a csomagjait, és amúgy is valami távoli ROKONa Ferinek, így a hurka ingyen volt.
Pontosabban a Rozika disznójából, aki biztosan szívesen adna ennyit egy másodunokatestvérnek, aki csak azért nem lett férj a ROKON helyett, mert a Juliska néni felvilágosította őket az ismeretlen ROKONi vonalról, és az ősök egykori kalandozásairól. Ebből ugyan lett némi sértődés, tányér- és vasvilladobálás, de a közös ROKONság miatt muszáj volt megbékélni a huszonéve történtekkel.

Így a Márkus maradt ROKON, a Rozika pedig másé lett, aki távolabbról ugyan, de szintén ROKON volt, hiszen gyüttmentekkel csak nem házasodik a falubéli…


Utoljára változtatva 11-10-2017 @ 02:19 pm


Hozzászólás írása
Hozzászólás írása
További
További
Irodalmár profil
Irodalmár profil
Üzenet küldés
Üzenet küldés

Posted Comments

Hozzászóló: alberlaci
(Ideje: 11-11-2017 @ 03:09 am)

Comment: Nagyon jó lett!!! Ezután keresni fogom vidám írásaidat. Üdvözlettel: Laci


Hozzászóló: Anna1955
(Ideje: 11-11-2017 @ 06:21 am)

Comment: Fantasztikus. Nagyon jót derültem. :))))))


Hozzászóló: Almasy
(Ideje: 11-11-2017 @ 05:22 pm)

Comment: Nagy rokonszenvvel olvastam!! Remek! Almásy GYUpp


Hozzászóló: zseva
(Ideje: 11-11-2017 @ 11:09 pm)

Comment: Történeted, amin megint jól szórakoztam eszembe juttatott egy régi, jobb lett volna, ha meg sem történik szituációt. Ott is váltig azt állította a számomra addig sosem látott átmeneti vendég, "falubéli", amikor számonkértem a jelenlétét, "hogy is van ez?" milyen minőségben van a barátomnál? azt felelte: ő egy ROKON... No, persze, úgy, mint én az övé?!... :-) Rég volt, tán igaz se volt! Puszi!


Hozzászóló: lambrozett
(Ideje: 11-12-2017 @ 05:19 pm)

Comment: Kellemesen szórakoztam, miközben (majdnem) biztos vagyok abban, hogy elgondolkodtatónak (is) szántad. Üdv. Éva


Hozzászóló: cirimok
(Ideje: 11-12-2017 @ 06:19 pm)

Comment: Köszönöm szépen a bátorítást! Kedves Lambrozett, nincs mögöte semmi, én ilyen egyszerű lélek vagyok, ami jön azt írom. Bár néha olyan, mintha nem is én írnám, csak jön és jön.


Hozzászóló: a_leb
(Ideje: 11-26-2017 @ 05:40 pm)

Comment: Pont ilyen volt nálunk is, nagyon ismerős a hely... a zöld furgon, a horpadt kapu... Szóval örömmel olvastalak. Nagyon bírom a humorod, hiteles, természetes, nagyon bejön. aLéb


Irodalom ©

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.12 Seconds
pharmacy online