[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

FULLEXTRA.HU OLDAL
A FACEBOOKON IS!
Könyvet szeretnél?
Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.
Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!
Tagjaink könyveit itt rendelheted megVersműhelyPályázati lehetőségekFullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: ZaneHenry74
Új ma: 0
Új tegnap: 1
Összes tag: 9089

Most jelen:
Látogató: 18
Tag: 1
Rejtve: 0
Összesen: 19

Jelen:
Tagi infók Norvi Küldhetsz neki privát üzenetet Norvi Norvi


Támogatónk


Fullextra Szépségszalon
CÍMVÁLTOZÁS!
2016.jan.11-től
Bp.XVIII. Üllői út. 365.


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

Ajánlott weblapok
· 1: magyarirodalom.lap.hu
· 2: vers zene.lap.hu
· 3: Wendler Mária portál
· 4: Végh Sándor személyes honlapja
· 5: Dezső Ilona Anna honlapja
· 6: Haász Irén weblapja
· 7: Máté László honlapja
· 8: Barátok Verslista honlaja
· 9: kortársirodalom.lap.hu
· 10: Zsefy Zsanett
· 11: Fényfa
· 12: Ararát
· 13: Harmatcsepp .. a lélek útján ...
· 14: S. Farkas Zsuzsanna honlapja
· 15: Hegedűs Csaba honlapja
· 16: A Hegy - NeMo blogja
· 17: SOmannák
· 18: Gligorics Teru Versei
· 19: Janusvers
· 20: Olvasás lap.hu

cheap cigarettes sorry.
Szent József és a Munka ünnepe


...meglepetéssel vesszük tudomásul, hogy az adott ünnep gyökerei sokkal-sokkal régebbről datálódnak, mint a legmerészebb álmainkban gondolnánk.


Szent József és a Munka ünnepe

Talán húsz éve lehet, hogy az egész ország a felvonulásra készült. A Május elsejei felvonulásra. Kicsi, nagy, dolgozó, tanuló mindenki fel­vonult, vagy éppen az út szélén – a TV előtt – nézte az előtte elmasíro­zó sorokat. Jó volt-e, vagy nem? Nem tisztem eldönteni, s nem is aka­rok ítélkezni, vagy a másik végletbe esni, ma mégis úgy látom, hogy a felvonulásokkal elmúlt egy korszak. Lezárult. Nincs okunk bántani eze­ket a kényszertől sem mentes közösségformáló ünnepléseket. Azért va­lami hiányérzet mindannyiunkban maradt mára, azoknak a falu-, lakó­helyi-, munkahelyi-, sport- vagy egyéb közösségeknek a hiánya ma fájó űrt hagyott maga után életünkben, és akik sosem élték át ezt nem is érezhetik; Mi is az, ami miatt kicsit nehézkesebb, kesernyésebb lett éle­tünk. Biztos voltak e felvonulás mögött kéretlen eszmék, de más is.


(Egy a sok-sok felvonulás közül)

Mikor egy-egy ilyen ünnephez érkezünk - mert ugye még ma is piros­betűs ünnepünk Május 1. - mindig próbáljuk beazonosítani annak ala­kulását. Aztán minduntalan apró meglepetéssel vesszük tudomásul, hogy az adott ünnep gyökerei sokkal-sokkal régebbről datálódnak, mint a legmerészebb álmainkban gondolnánk. Nincs ez másként a Munka ünnepével sem, melynek ősi, vallásos háttere a munkás Szent Józsefhez vezethető vissza. Tehát nézzük mit ismerünk róla: „Dávid há­zából való ácsmester. Az ő nevelt fia Jézus, ki tőle vette át az ábrahámi örökséget, így vált az Ószövetségi jövendölések beteljesítőjévé. A je­gyesek és iparosok védőszentje. Május 1.-én őt ünnepeljük. 1870-ben IX. Piusz pápa az egyház védőszentjévé választotta. A spanyol Avilai Nagy Szent Teréz, látomásban sokat tudott meg Szent Józsefről, példá­ul hogy gyermek korában, szüleitől kapott zsebpénzéből a szegényeket támogatta. Egészen fiatalon könyv nélkül tudta idézni a zsoltárokat és más ószövetségi könyveket. Soha senkivel nem vitatkozott, és éppen szerénységével, szelídségével győzte meg az embereket.”


(József az ács)

József tehát kétkezi munkásember volt, aki munkájával bizonyította tu­dását, és szívével emberségét. Ezért került úgy a köztudatba, mint a názáreti József, a munkás.


(Oly sok társaság, plébánia, dalkör stb. vette fel a munkás József nevét. Itt a kecskeméti Szent József Társaság alapító szabályai 1727-ből)

Elgondolkodtató tehát, és egyáltalán nem volt véletlen, hogy az első munkás szervezetek az ő ünnepének napjára tették a XIX. századi leg­nagyobb munkásmegmozdulásokat, és végül ezek alapján vált május elseje a Munka ünnepévé is. Ekkor egy kicsit eltűnni látszott a názáreti ács ünnepe, és egy évszázadig csak szűk egyházi berkeken belül futott össze a két ünnep ezen a napon. Hatalmas emberi- és munkás-jogok kivívásának időpontja kötődik május első napjához, de ehhez köthető a letűnt rendszer önünneplése, önéltetése is, még akkor is, ha bevezető­ben említett közösségi szellem pozitív jellegű volt ezen a napon. Ma­gam is elgondolkodom azon is, hogy az sem lehet véletlen, hogy a „modern”-nek számító ünnepek mindegyike sokkal régebbi mint gon­dolnánk, és mindegyiknek ott van az évszázadokkal, ezredekkel előbbi vallásos, netán pogány eredete is. Ez abból az egyszerű logikai kap­csolatból eredhetett, hogy könnyebb volt egy újabb ideológiát kreálni egy-egy ünnepnap mögé, így a régi is megmaradhatott, és a sajátos „új” érdekeket is kiszolgálták így.

Sokunkban él még ma a felvonulások emléke. Engem már az első – ez­zel kapcsolatos – egyházi olvasmányok megleptek, hiszen még szüleim­től, nagyszüleimtől sem igazán hallottam Józsefről, mint a munkásról, és főként május elsejével kapcsolatban. Azért ma már örülök annak, hogy újra összefuthatott Szent József és a munkások ünnepének útja.
Ideje: április 30, szerda, 12:58:13 - Lacoba

 
 Nyomtatható változat Nyomtatható változat  Küldd el levélben! Küldd el levélben!
Vissza Rovathoz

Dolgozat

"Szent József és a Munka ünnepe" | Belépés/Regisztráció | 13 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a beküldő tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj

Re: Szent József és a Munka ünnepe (Pontok: 1)
- piroman Ideje: április 30, szerda, 13:38:26
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Puff. Ezt nem tudtam. Mindig tanul az ember, köszi Lacóbá!Re: Szent József és a Munka ünnepe (Pontok: 1)
- Eroica Ideje: április 30, szerda, 21:21:35
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Nagyon érdekes! Valóban elgondolkodtató. Az vallás, Szent József és a Munka ünnepe- -összefüggnek! Köszi, Lacobá!Re: Szent József és a Munka ünnepe (Pontok: 1)
- mango Ideje: április 30, szerda, 21:31:54
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
No, ez meglepett - nem tudtam én sem...
Annak idején kötelező volt május elsején felvonulnunk, és mindig a pokolba kívántam, úgy nem szerettem ezeket a kötelező megmozdulásokat.
Ma sem ünnep nekem május elseje...

Érdekes, amit írtál, Lacó Bá!Re: Szent József és a Munka ünnepe (Pontok: 1)
- Anna1955 Ideje: április 30, szerda, 21:57:11
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Ez nagyon érdekes volt LacoBá...nem gondoltam volna...Nekem a májuselsejés ünnepek az egész fiatalságomat jelentették, és nem tudok rájuk rossz szájízzel gondolni. A kötelező jelleggel is vitatkoznék, mert a 70-es évektől, ez más nem volt igaz, menni is szerettünk magunktól, mert vidám jó hangulatú összejövetelek voltak. Majális a javából, ökörsütéssel...stb. Kollégák barátok vidáman ünnepeltek együtt, békességben. Manapság nem emlékszem ilyenre...:(((((Re: Szent József és a Munka ünnepe (Pontok: 1)
- winner Ideje: Május 01, csütörtök, 10:51:52
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Azt gondolom, száz emberből talán egy tudja ezt az összeföggést. Itt a Fullon ez az arány alaposan megváltozott. Köszönjük.PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.12 Seconds
pharmacy online