[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

FULLEXTRA.HU OLDAL
A FACEBOOKON IS!
Könyvet szeretnél?
Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.
Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!
Tagjaink könyveit itt rendelheted megVersműhelyPályázati lehetőségekFullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: cedrus
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9076

Most jelen:
Látogató: 19
Tag: 4
Rejtve: 0
Összesen: 23

Jelen:
Tagi infók PiaNista Küldhetsz neki privát üzenetet PiaNista PiaNista
Tagi infók skorpio Küldhetsz neki privát üzenetet skorpio skorpio
Tagi infók Almasy Küldhetsz neki privát üzenetet Almasy Almasy
Tagi infók janus Küldhetsz neki privát üzenetet janus janus


Támogatónk


Fullextra Szépségszalon
CÍMVÁLTOZÁS!
2016.jan.11-től
Bp.XVIII. Üllői út. 365.


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

Ajánlott weblapok
· 1: Gligorics Teru Versei
· 2: kortársirodalom.lap.hu
· 3: Sidaversei
· 4: A Hegy - NeMo blogja
· 5: Dezső Ilona Anna honlapja
· 6: haiku.lap.hu
· 7: Alkotó.lap.hu
· 8: Wendler Mária portál
· 9: Olvasás lap.hu
· 10: S. Farkas Zsuzsanna honlapja
· 11: vers zene.lap.hu
· 12: Végh Sándor személyes honlapja
· 13: Fényfa
· 14: Egy lélek csillan
· 15: Barátok Verslista honlaja
· 16: Kaláka
· 17: Ararát
· 18: magyarirodalom.lap.hu
· 19: Hegedűs Csaba honlapja
· 20: SOmannák

cheap cigarettes sorry.
Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc
tuzeskaroly

Nemzeti ünnepünk - március 15.
Emlékezzünk küzdő lelkű őseinkre, és hajtsunk fejet előttük!


Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc

A XVIII. sz. utolsó harmadában új Európa volt születőben. A polgárság hatalomra kerülése, egy minden eddiginél dinamikusabb világot teremtett.
A feudalizmus elavult kiváltságokra és előjogokra alapozott rendszerét egy évszázad alatt elsöpörték a gazdaságban, társadalomban és kultúrában zajló forradalmi változások. A Nagy Francia Forradalom a szabadság, egyenlőség és testvériség új jelszavaival példaként állott a jobbítani, változtatni szándékozó haladó európai közvélemény előtt. Az Angliából kiinduló ipari forradalom hatásait sem lehetett az országhatárokon feltartóztatni. A haladó, felvilágosult eszméket ugyancsak nem lehetett sem hatalmi szóval, sem rendőrterrorral, sem a cenzúra segítségével kiirtani, mert ezeket az eszméket a rációra, az értelemre, a józan belátásra alapozták, és ezek az eszmék most a többség számára hirdették – a lehetőségek határain belül – egy teljesebb, boldogabb élet lehetőségét. Angliától és Franciaországtól keletre még a feudalizmus keretei között, dinasztiák – a Romanovok, a Hohenzollernek és a Habsburgok – vezetése alatt éltek az európai milliók. Reakciójuk, haladásellenes szövetségük ideig-óráig dacolhatott csak a haladást igenlő erők akaratával.

Hazánk, Magyarország, ekkoriban a Habsburg-birodalom részeként, az önállóság bizonyos fokával, feudális uralmi, gazdasági, társadalmi rendszer keretei között élt. A társadalmi életben politikai jogokkal csak a magyar társadalom igen kis százalékát alkotó 5-600 arisztokrata család és néhány százezer nemes rendelkezett. A gazdaságban a fejletlen céhes ipar és a feudális eredetű nagybirtok uralma dominált. A földeken politikai jogok nélküli, feudális szolgáltatásokra kötelezett jobbágyok dolgoztak. A városi élet fejletlensége miatt csak igen kisszámú polgárság, nem játszott fontos szerepet az állami életben.

Az ország válaszút előtt állt, vagy véglegesen elmarad a nyugat-európai országok mögött, vagy megreformálva, felszámolva a feudális rendszert, felzárkózik a fejlettebb nemzetekhez.
A magyar arisztokrácia és nemesség, valamint, a főként nemesi származású értelmiség nagyszerű felismerése volt, hogy az országot a polgári átalakulás útjára kell vezetni a feudális uralmi viszonyok azonnali felszámolásával. A felismerést segítette a fejlettebb országok életének tanulmányozása.

Az 1825-tel kezdődő Reformkor negyedszázada kiemelkedő, korszakos eredmények megvalósítója lett. A feladat hatalmas volt, az eredmények nemkülönben. Ekkor valósult meg a magyar nyelv hivatalos államnyelvvé tétele, ekkor készültek el a gazdaság megreformálásának programadó művei, így Széchenyi István: Hitel című munkája. A magyar irodalom és kultúra egyik fénykora is erre az időszakra tehető, ekkor alkotott Kölcsey Ferenc, Vörösmarty Mihály, Toldy Ferenc, Eötvös József, Petőfi Sándor.

A negyvenes években mindinkább a politikai élet került az érdeklődés középpontjába. A politizáláshoz persze megfelelő fórumokat kellett teremteni, olyanokat, amelyek megismertetik a valóságot az emberekkel, és közvéleményt teremtenek. Megszületett a Pesti Hírlap, amelynek megteremtésében Kossuth Lajos játszott vezető szerepet. A jelentkező, különböző politikai irányzatok képviselői mindannyian egyetértettek abban, hogy a Habsburg-birodalmon belül meg kell valósítani Magyarország törvényes különállását, hangsúlyozottan a Habsburg-birodalom fenntartása mellett, egy békés átmenetben reménykedtek.

Vessünk egy pillantást ismét Európára. A későbbi események alakulásában döntő szerepet játszott az európai viszonyok alakulás, és e változások ismerete nélkül érthetetlenek lennének számunkra a magyarországi 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményei. 1848-ban ismét forradalmasodott Európa. Itália után a párizsi forradalom következett, majd ennek hatására a német, osztrák, magyar márciusi forradalmak. Jellegüket tekintve általában polgári forradalmak voltak és a feudális viszonyok felszámolását tűzték ki célul.
Ugyancsak fontos eleme volt a ’48-as átalakulásnak a nemzeti kérdés megjelenése. Ugyanis sem a német, sem az olasz nép nem élt nemzetállamban a XIX. sz. közepén, és ekkorra alakultak ki csak azok a feltételek, amelyek lehetővé tették ezen államok létrehozását. Ennek döntő hatása volt a Habsburg-birodalomra, hisz ez ekkoriban egy soknemzetiségű monarchia volt, Európa közepén, jelentős számú osztrák-német lakossággal. Reális esély volt arra, hogy Németország egyesítése esetén ez a lakosság is csatlakozni fog. Így a Habsburg-birodalom fel fog bomlani. A magyar forradalom és szabadságharc sorsa a közép-európai forradalmak sorsától függött. A feladat tehát kettős lehetett, túl kellett volna élni a Habsburg-birodalom esetleges szétesését, és önálló államként helytállni a kialakuló Németország és a hatalmas Oroszország között. Az események azonban nem így alakultak.

A forradalmak tavasza 1848-ban valóban magával ragadta Magyarországot. A csodálatos március 15-e mindenki által ismert eseményei következtek. A magyar polgári forradalom élére a középbirtokos nemesség állt, tudták, hogy a feudalizmus felszámolása, a polgári fejlődés útjának megnyitása csak a nemesség és a nem nemesi rétegek közti érdekegyesítés útján valósítható meg. Az 1848-as áprilisi törvények felszámolták a jobbágyi kötelezettségeket, és ugyancsak megerősödött a törvényekkel a Habsburg-birodalmon belüli magyar önállóság, és az ország elindulhatott a polgári fejlődés útján.

Sajnos sok belső ellentmondást nem tudott feloldani a magyar forradalom, ami megnehezítette helyzetét. Az országban élő nemzetiségek nem akartak a magyar politikai nemzet tagjaiként élni, még az alapvető politikai jogokkal rendelkezve sem.

Láttuk, 1848 feladata volt az önállóság megteremtése is, várható volt, hogy a Habsburgok ebben a kérdésben csak ideig-óráig fognak engedni, és a megfelelő európai helyzet kialakulása esetén megakadályozzák a magyar önállósodási törekvéseket. Így is történt. 1848 szeptembere után a magyar forradalom teljes alávetését akarta elérni a Bécsi Udvar. Fegyveres harcra kényszerült tehát az ország. A magyar honvédek, hős parancsnokaik Damjanich János, Bem József és a többiek vezetésével sok szép győzelmet arattak. Pákozd, Isaszeg, Nagyszeben, Buda – a fényes győzelmek színterei. Az események azonban a magyar szabadságharcra nézve kedvezőtlen fordulatot vettek. Az itáliai és a német forradalmak nem tudták megvalósítani céljaikat, és Magyarország egyedül maradt küzdelmében, sőt az ellenfelek száma egyre nőtt. A Habsburgok és az orosz Romanovok között újjáéledő dinasztikus szövetség óriási katonai túlerőt eredményezett.

Az állami függetlenség tehát nem valósulhatott meg, de a jobbágyfelszabadítás következtében - amit már nem lehetett felszámolni - Magyarország megindult a polgári fejlődés útján, és ezen az alapon egy új Magyarország kialakításáért fáradozhattak az utódok. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű eseménye volt. Nagyszerű, tehetséges vezetői, a hősies küzdelem ma is lelkesítő példa lehet mindenki számára.

Ideje: Március 10, szerda, 17:34:18 - mango

 
 Nyomtatható változat Nyomtatható változat  Küldd el levélben! Küldd el levélben!
Vissza Rovathoz

Dolgozat

"Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc" | Belépés/Regisztráció | 4 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a beküldő tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj

Re: Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc (Pontok: 1)
- csitesz Ideje: Március 10, szerda, 17:40:33
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Nagyszerű rövid összefoglal az eseményekról, korról. üdv. JózsiRe: Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc (Pontok: 1)
- Teru Ideje: Március 10, szerda, 17:58:07
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Néha jól esik pozitiv dolgokról is olvasni. Egy igaz, kevés ország küzdött meg olyan nehezen és olyna kitartóan szabadságáért mint Magyarország. Isten éltesse sokáig.

Szeretettel TeruRe: Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc (Pontok: 1)
- piroman Ideje: Március 11, csütörtök, 14:58:00
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Jó összefoglaló, gratulálok hozzá!Re: Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc (Pontok: 1)
- LEKA Ideje: Március 16, kedd, 22:47:57
(Adatok | Üzenet küldése)
Ma is példaértékű az 1848-as forradalom és eszméi. Jóleső érzéssel olvastam az áttekintést nyújtó beszámolót.PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.11 Seconds
pharmacy online