[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

FULLEXTRA.HU OLDAL
A FACEBOOKON IS!
Könyvet szeretnél?
Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.
Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!
Tagjaink könyveit itt rendelheted megVersműhelyPályázati lehetőségekFullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: Kiskecske
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9083

Most jelen:
Látogató: 16
Tag: 1
Rejtve: 0
Összesen: 17

Jelen:
Tagi infók Kadocsa Küldhetsz neki privát üzenetet Kadocsa Kadocsa


Támogatónk


Fullextra Szépségszalon
CÍMVÁLTOZÁS!
2016.jan.11-től
Bp.XVIII. Üllői út. 365.


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

Ajánlott weblapok
· 1: vers zene.lap.hu
· 2: SOmannák
· 3: Janusvers
· 4: kortársirodalom.lap.hu
· 5: Végh Sándor személyes honlapja
· 6: Ararát
· 7: Barátok Verslista honlaja
· 8: Sidaversei
· 9: Kaláka
· 10: Haász Irén weblapja
· 11: Olvasás lap.hu
· 12: A Hegy - NeMo blogja
· 13: S. Farkas Zsuzsanna honlapja
· 14: Gligorics Teru Versei
· 15: magyarirodalom.lap.hu
· 16: Alkotó.lap.hu
· 17: Orbia
· 18: Harmatcsepp .. a lélek útján ...
· 19: Zsefy Zsanett
· 20: Wendler Mária portál

cheap cigarettes sorry.
Tárgyak I.
bla

Újra rámeredtem a nagyítóval az érmére és most már – birtokában az internet információjának – egyértelművé vált, hogy I. Constantinus érméjét tartom a kezemben...


Talált és szerzett, ajándékba kapott és elcsent tárgyak, amelyek örömet szereznek gazdájuknak. Tárgyak, amelyek új helyükön új életet élnek. Tárgyak, amelyek elcserélhetetlenek. Kicsik és nagyok, könnyűek és súlyosak, kedvesek és megmosolyogtatóak, de mindenképpen fontosak, mert emlékhordozók. A tegnapból jönnek, a mából szólnak, a holnaputánba tartanak. Évekről és érzelmekről mesélnek, egy letűnt vagy csak egy távoli világról, hiedelmekről, szokásokról, furcsa kötődésekről.
Talizmánok, ereklyék, amelyek hozzánk nőttek.
Talizmánok, ereklyék, amelyek hozzánk nőttek, s mi magunk is megtestesülünk bennük.

Szoktam vásárolni a „vaterá”-n tárgyakat. Múltkor egy római érmére licitáltam, s én lettem a szerencsés. Ma vehettem kézbe az érmet, amely első ránézésre egy jelentéktelen sötétszürke, kopott pénzdarabnak tűnt. Az Árkádban vettem át zuglói révén és siettem haza, hogy kiderítsem: Vajh kié lehet?


Egyik oldalán egy profilból ábrázolt képmás volt – ahogy az szokott is lenni, míg a másik felén egy épületféle látszott, a tetején csúcsokkal.
A képmás egyik oldalán „Constan” felirat látszott, míg a másik oldalán a képnek a körfelirat olvashatatlannak tűnt.

E töredék ismeretében bátran beírtam a google-ba, s meg is kaptam a Constantinus császárnevet – amiből azonnal több is volt – valamint Contantius nevezetű apjáét, aki Diocletiánus tetrarchiájában az egyik ceasar volt. Újra rámeredtem a nagyítóval az érmére és most már – birtokában az internet információjának – egyértelművé vált, hogy I. Constantinus érméjét tartom a kezemben.
Továbblépésként rákerestem a császár érméire, s kiderült egy sem obulus, nem sestercius, sem solidus, hanem egy follis került hozzám.
Ez az egyik legjelentéktelenebb létező római érme.

Ugyanakkor rájöttem, hogy Nagy Konstantin császár, a kereszténység római megtűrője, engedélyezője érméje került gyűjteményembe.

Tudni kell, hogy a rómaiak sokisten-hitet ápoltak (Mars és a többiek) és megszületésétől kezdve üldözték a keresztény vallás híveit. Ezért kényszerült a korai kereszténység, mint vallás a római katakombákba, ezért áldozták fel a Colosseum porondján a szerencsétlen Jézusban hívőket vadállatoknak.
Nagy Konstantin 313 előtt. állítólag egyik véres csatája előtti éjszakán, álmot látott: Álmában megjelent neki a kereszt és azt hallotta, hogy e jel jegyében győzni fog. Ez indította végül arra, hogy amikor 313-ban találkozott Liciniusszal Milánóban, hogy a szövetségüket megerősítsék azáltal, hogy Licinius feleségül vette Constantinus Constantia nevű féltestvérét.

Ezen a találkozón egyeztek meg az úgynevezett milánói ediktum kiadásáról is, ami hivatalosan is teljes toleranciát biztosított a birodalomban minden vallás számára, beleértve a kereszténységet is.
Ahogy olvasgattam életéről kiderült törvénytelenül választották hadai császárrá apja utódjául. amikor az Britanniában meghalt, de lassan évek alatt a teljes római birodalom ura lett. Két fia volt, egyikük Crispus nevezetű, akit hírbe hoztak a császár II. feleségével, s ezért a császár saját fiát kivégeztette. Évek múlva kiderült, maga a császárné terjesztette el az álhírt – ma nem érthető mi okból – s ezért neki is lakolnia kellett.

A császár anyját küldte – lehet, hogy ezért? – zarándok útra Keletre, ahol Helena, egy korcsmáros egykori lánya, szent asszony lett és - tán első régészként? - kiásatta Jézus és a latrok keresztfáit – bizonyságul, hogy a keresztre-feszítés valóban megtörtént. De hogy ez ne valami álhírnek tűnjön, bizonyság rá, hogy Helena megtalálta Jézus keresztjének feliratát is(titulus), amelyet a rómaiak azért szegeztek fel, hogy mindenki lássa: így bűnhődik az, aki a zsidók istenének hívatja magát.

A felirat egy fatáblán – bár töredékesen - ma is hirdeti „Nazareti Jézus a zsidók királya”.
S akármelyikünk, aki Rómában jár személyesen is meggyőződhet róla a Szent kereszt Jeruzsálemben nevezetű templomban.

Persze az eredeti felirat nem az, amit mi a különböző kőkereszteken és én pl. gyerekkoromban a budapesti Koszorú utca sarkán lévő pléhkereszten olvastam: INRI. Ez csak egy rövidítés, méghozzá az előbb jelzett szöveg mozaikszava. Vámos Miklós – valszeg egy diszlexiás pillanatára emlékezve - amikor eredeti indíttatásáról írt egyik könyvében, jelezte, hogy a felirat: IRNI – volt számára az eredendő parancs.

Na, nem úntatlak benneteket tovább, jó messze keveredtem a numizmatikától, és hosszú időre a full-tól is, további jó szórakozást!
Ideje: Február 03, vasárnap, 22:06:12 - Administrator

 
 Nyomtatható változat Nyomtatható változat  Küldd el levélben! Küldd el levélben!
"Tárgyak I." | Belépés/Regisztráció | 8 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a beküldő tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj

Re: Tárgyak I. (Pontok: 1)
- Anna1955 (anna.lorinczi.l@gmail.com) Ideje: Február 04, hétfő, 20:21:59
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Nagyon érdekes cikket hoztál nekünk. Élmény volt olvasni. Gyüjteményed több tagjáról is szívesen olvasnék, és ha van pár képed azt is feltehetnénk. Szeretettel: Anna :)))Re: Tárgyak I. (Pontok: 1)
- Teru Ideje: Február 07, csütörtök, 23:17:05
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Nagyon szeretem az ilyen történeteket és tényleg jó lenne képeket mellékelni hozzá. Nemrégen forditottam egy regényt mely igaz történetre alapozódott. A Polgárdiban élő Sümegh József és egy barátja 1975-76 között nagy értékű, 40-50 darab, ezerhétszáz éves, míves ezüstedényeket talált Gorzium, egykori tartományi központ közelében, a Szabadbattyán határában feltárás alatt álló, ezer négyzetméteres római villa fűtéscsatornájában. Az ezüst tálak egyikén szerepel a Pelso felírat, amely a Balaton latin neve, illetve a Seuso szó, ami az edények készíttetőjének a neve. Nevezett valószínű magas rangú római személyiség volt; pannóniai helytartó, vagy katonai parancsnok. A műkincseket sohasem tudták érvénysiteni, mert nem tudták bizonyitona a származásukat. Ma egy angol Lord tulajdonában vannak. Nemrégen a magyar újságok újra felhozták a témát. érdekel mi lesz az eredmény. Mondjuk ez nem olyan érdekes mint amit Te irtál, történelmileg egy Nagy Konsztantin érme mindig is előtérbe szorul:-) Remek munka!Re: Tárgyak I. (Pontok: 1)
- winner Ideje: Február 09, szombat, 11:48:08
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Kedves István!

Élvezettel olvastam az írásodat. Nem értek a numizmatikához, bár van néhány régi pénzérmém. Na nem ennyire régi. Belegondoltam mennyi mindenen "megélt" ez az apró fémdarab. Mi mindent vásároltak rajta amíg érték volt, és milyen hányadtatot sorsa volt amikor már nem bírt vásárlóértékkel. Milyen érték volt egy szegény embernek és mily' megvetéssel lökte félre egy gazdag polgár?Re: Tárgyak I. (Pontok: 1)
- a_leb Ideje: Február 15, péntek, 09:17:37
(Adatok | Üzenet küldése)
Élvezettel olvastam az írsod, kegyetlen, de nagyon tanulságos a történelem. Ma sem árt vissza- visszanézni, hogy mit is nem szabad újra és újra elkövetni az emberiségnek. ...és még sem tanulunk, nem keressük az igazi okokat... Mi minden gondolat kerül elő egy régi pénzdarabról.
Nagy örömmel olvastalak.
aLébRe: Tárgyak I. (Pontok: 1)
- stefanicus (stefanicus46@hotmail.com) Ideje: Február 17, vasárnap, 07:34:02
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Hello kedves Bla !
Örömmel olvastallak , izgalmas lehetett ,szeretem az ilyen dolgokat én is gratulálok , további szép napot neked is .mvh:shfPHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.11 Seconds
pharmacy online