[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

FULLEXTRA.HU OLDAL
A FACEBOOKON IS!
Könyvet szeretnél?
Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.
Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!
Tagjaink könyveit itt rendelheted megVersműhelyPályázati lehetőségekFullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: cedrus
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9076

Most jelen:
Látogató: 19
Tag: 4
Rejtve: 0
Összesen: 23

Jelen:
Tagi infók PiaNista Küldhetsz neki privát üzenetet PiaNista PiaNista
Tagi infók skorpio Küldhetsz neki privát üzenetet skorpio skorpio
Tagi infók Almasy Küldhetsz neki privát üzenetet Almasy Almasy
Tagi infók janus Küldhetsz neki privát üzenetet janus janus


Támogatónk


Fullextra Szépségszalon
CÍMVÁLTOZÁS!
2016.jan.11-től
Bp.XVIII. Üllői út. 365.


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

Ajánlott weblapok
· 1: Máté László honlapja
· 2: Péter Erika honlapja
· 3: Egy lélek csillan
· 4: Zsefy Zsanett
· 5: Haász Irén weblapja
· 6: kortársirodalom.lap.hu
· 7: Ararát
· 8: Sidaversei
· 9: Alkotó.lap.hu
· 10: magyarirodalom.lap.hu
· 11: Janusvers
· 12: Harmatcsepp .. a lélek útján ...
· 13: Fényfa
· 14: Dezső Ilona Anna honlapja
· 15: Végh Sándor személyes honlapja
· 16: vers zene.lap.hu
· 17: Gligorics Teru Versei
· 18: Orbia
· 19: Barátok Verslista honlaja
· 20: haiku.lap.hu

cheap cigarettes sorry.
A közösség emlékezete
andrass

Szubjektív beszámoló a Szent László-napi Bukovinai Székely Találkozó második napjáról, 2014.június 29. (vasárnap)


Nem jártam még a Reménység Szigetén, ideje volt ellátogatni az Erdélyi Gyülekezet központjába. A Budapesti Székely Kör, Ferencz Vilmos vezetésével a Mádéfalvi Veszedelem 250. évfordulóján a Bukovinából elszármazott és a történelmi fordulatok szerint át-és áttelepített székelyek tiszteletére szervezte a két napos rendezvényt.

A vasárnapi istentiszteleten Zalatnay István, a Gyülekezet vezető lelkésze, a közösségek fontosságára hívta fel a figyelmet, kiemelve azt, hogy nem csak az egyes embernek, hanem a családoknak, a közösségeknek is van emlékezete. A közös múlt – és ezt már én teszem hozzá – nem csupán összeköti a család, a kisebb-nagyobb közösség, a nemzet tagjait, hanem elvárásokat is támaszt feléjük, és felelősséget is ró rájuk.
A gyönyörű, verőfényes vasárnap nagyon kevés fiatal látogatót, érdeklődőt láttam. Hol vannak? Éreznek-e valamit ebből a kötelességből? Azt hiszem ez a legnagyobb kihívása ezeknek a találkozóknak és a találkozók között, a hétköznapokban munkálkodó kulturális és hagyományőrző köröknek: úgy adni tovább a stafétát, hogy az ne erőszakos, kényszerítő örökítés legyen, hanem az örökösök részéről minél nagyobb belső ösztönzőerővel párosuljon.
Délben került sor az általam nagyon várt kerekasztal-beszélgetésre. A felszólalók (Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke; Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a Nemzeti Összetartozás Bizottság volt elnöke; György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke; Csóti György, országgyűlési képviselő, Kalmár Ferenc, KDNP-szakértő; Szekeres Lukács Sándor, az EKOSZ elnöke; Hévizi Józsa, az Erdélyi Szövetség elnöke) egyenként is igen fontos részleteket emeltek ki és bizakodásra (nem elbizakodásra) okot adó megállapításokat tettek. Én most csupán néhány fontos alapvetést emelek ki. A székelyföldi autonómia elméleti megalapozása megtörtént, a dolgos és verítékes munka időszaka van. Kulcstényező például, hogy a székelyföldi önkormányzatok mindegyike határozatban rögzítse, hogy támogatja a területi önrendelkezést. Az ún. Kalmár-jelentés révén az uniós joggyakorlatban is új idők jöhetnek és remélhetőleg nem sokáig intézhető el olyan könnyedén a dolog a román fél részéről, úgy, mint azt Oana-Maria Brâncoveanu, miniszterelnökségi titkársági igazgató tette a Székely Szabadság Napi Kiáltványra adott válaszában: „...Romániának nincs semmiféle, az európai jogon alapuló kötelezettsége arra nézve, hogy módosítsa a belső közigazgatási szervezését és hogy etnikai, kulturális vagy történelmi szempontok alapján hozzon létre területi-közigazgatási egységeket.”
A Kalmár-jelentés1 nagy érdeme éppen az, hogy deklarálja: gazdasági érdekek nem előzhetnek meg etnikai, kulturális szempontokat például egy közigazgatási átszervezés kapcsán – hogy is előzhetnék meg? Ezzel az EU saját „Egység a sokféleségben” (United in diversity; Unitate în diversitate; Unie dans la diversité stb.) alapelvét (jelmondatát) tagadná meg. Nagyon hasznos volna, ha az anyaország minél több településén, Erdélyben pedig faluról falura, városról városra járna egy ilyen autonómia-kerekasztal, hogy tisztuljon a kép és a félelmet, értetlenséget, érdektelenséget az optimizmus, a jövőbe vetett hit, az elérhető legnagyobb egység iránti igény és a célért való tenni akarás váltsa fel.
A nap házigazdája, Sebestyén István népművész és mesemondó volt, aki a konferálások mellett, szokásához híven, egy-egy frappáns történetével mindegyre megörvendeztette a közönséget. Lévén maga is bukovinai székely származású (bár az államtitkár szerint valaki a „származású” megjelölés nem éppen helytálló, valaki vagy az, vagy nem az – meghagyva azt az egyéni szabadságot, hogy bizonyos korlátok között az identitás, mondjuk a nemzeti, közösségi identitás szabadon választható) bizonyára nagyszerű érzés töltötte el, amikor Kóka Rozália átvette a bukovinai székelyek, frissen elkészült, címerzászlóját.
Meister Évával sem találkoztam korábban, olvastam róla és nagyon kíváncsi voltam műsorára. „Ez a világ, olyan világ...” címmel, erdélyi írók, költők műveit szólaltatta meg, dalokkal és dalrészletekkel még izgalmasabbá téve az összeállítást. Rendkívüli elszántság és küldetéstudat párosul karizmatikus egyéniségéhez, igazi élmény őt hallgatni.
A délután folyamán érdeklődve hallgattam Tamás Menyhért József Attila-díjas író, költő előadását. 1940-ben a bukovinai Hadikfalván születni...nem ígérkezett könnyű élet.
Kocsis István – és meg kell jegyeznem, hogy írói munkásságát nem ismerem – szakrális királyságról tartott előadását értettem és még sem értettem, mindenesetre jelenlegi tudásom alapján, bár erősen vonz az ideál, szkepticizmusom erős. Túl sok mindenben akarjuk a magyar géniuszt és a magyar primátust igazolni.
A nap végén még Dévai Nagy Kamilla és növendékei énekeltek gyönyörű dalokat és nagyon szép műsort adott a Monori Strázsa Néptáncegyüttes (végre a fiatalok), akik megmutatták, hogy a körülmények, ha akarat és tudás van, akkor másodlagosak: a színpad kicsi volt, így parkoló autók előtt, az úttesten ropták a táncot.
No és ki ne hagyjam, a Romanika Kiadó vezetőjét, Horváth Zoltán Györgyöt, aki csodálatos könyveivel volt jelen, hasonlóan Bakó Annamáriához, akinél kuriózumok sokaságát találja meg az ember.

Kívánom a Székely Körnek, hogy legyen ereje és lehetősége jövőre is megrendezni Szent László-napi találkozóját.

1Hivatalos magyar fordítás még nem áll rendelkezésre. Az eredeti angol nyelven olvasható az interneten: The situation and rights of traditional national minorities in Europe (Committee on Equality and Non-Discrimination Rapporteur: Mr Ferenc KALMÁR, Hungary, Group of the European People's Party)
Ideje: Július 13, vasárnap, 22:47:30 - Administrator

 
 Nyomtatható változat Nyomtatható változat  Küldd el levélben! Küldd el levélben!
"A közösség emlékezete" | Belépés/Regisztráció | 0 hozzászólás
Minden hozzászólás a beküldő tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.11 Seconds
pharmacy online