Placebo
Dátum: Május 27, csütörtök, 17:25:04
Téma: Film Színház Zene


Mi jut az ember eszébe, ha meghallja a szót placebo? Hát persze, hogy egy ál-gyógyszer. Én is így voltam vele, amíg meg nem hallottam a Placebo együttest.


Egy angol bandáról van szó. Az MTI ismertetése szerint a rockon belül a postgrunge, az alternatív pop rock, a neoglam és az experimental stílusba sorolhatóak. Ebből is következik, hogy a zenéjük rendkívül sokrétű.

A Placebo 1994-ben alakult. Ekkor találkozott egymással Brian Molko énekes-gitáros és egykori svéd iskolatársa Stefan Olsdal, majd Robert Schulzberg dobossal együtt megalakították az együttest. Egy évvel később kezdték a koncertezést, Nancy Boy című kislemezük 1995-ben jelent meg és 4. lett a listán, első albumuk, amelyet 1996-ban dobtak piacra Angliában, aranylemez lett. Közben Schulzberg helyére Steve Hewitt érkezett, aki Nick Cave-vel majd a Breed együttessel játszott. Ezzel alakult ki a jelenlegi felállás.

Eddig négy lemezük jelent meg. Időrendben:

Placebo - 1996.07.17.
Without You I'm Nothing - 1998.10.12.
Black Market Music - 2000.10.09.
Sleeping With Ghosts - 2003.03.24.

Ezeken kívül több koncertalbum és feldolgozás is kikerült a kezük alól. Olyan előadók számait értelmezték újra, mint például: Kate Bush, Sinéad OConnor, Serge Gainsbourg, a Big Star, a Smiths vagy a Pixies. Mindezt professzionális móad

Magyarországon többször is jártak, a Szigeten és a PeCsában koncerteztek nagy sikerrel.

 Ehhez a sikerhez hozzájárul az is, hogy szakértő módon bánnak a közönségükkel. Molko, amellett, hogy kissé polgárpukkasztó, igen kifinomult és elegáns mind megjelenésében, mind stílusában.
Az együttes egyik érdekessége, hogy a tagok szexuális beállítottsága teljesen vegyes. A frontember biszex, a basszgitáros meleg, a dobos meg hetero. Talán nem olcsó húzás kijelenteni, hogy ez a helyzet pozitívan befolyásolja a művészi kifejezésmódjukat.

Nem meglepően, a Placebo botrányzenekar is. A 2001-es Sziget fesztiválon való fellépésükkor nemtetszésüket fejezték ki a szivárványsátor ellen agitáló III. kerületi polgármester ellen:
"Köszönjük a meleg fogadtatást. Most először járunk itt, de máris nagy rajongói vagyunk a kerületi polgármesternek" - konferált a Passive Agressive című szám előtt Brian Molko, az első ráadásblokkot az All Apologies című Nirvana-klasszikus egy részletével, konkrétan az "everyone is gay" sor ismételgetésével zárta, a második ráadásblokkban pedig "a kerületi polgármesternek, annak a homofób faszfejnek" ajánlotta a Black-Eyed című dalt.De Molko - úgyismint az együttes elfogadott szóvivője - az USA elnökének is odamondogatott egy interjúban.
(kattints az újságkivágásra!)HTML verzióért kattints ide!!

Idén sajnos nem koncerteznek hazánkban, viszont a


fesztiválon Wiesenben igen.

Aki pályázik egy busz férőhelyre, az ide írjon: koriander@index.hu !

Nem szaporítanám tovább a szót, de aki auditív típus, annak meghallgatásra feltöltöm -véletlenszerűen ;)- 2 számukat, melyeket az alábbi linkekről tölthet le: (a kiterjesztést .zip-ről .mp3-ra kell átnevezni!)

Teenage Angst
Without You I'm Nothing

Akit pedig érdekelnek a dalszövegek fordításai, ide látogassanak el: dalszövegek, Itt pedig egy interjú található: interjú És végül egy magyar nyelvű rajongói honlap: honlap itt!Az írás tulajdonosa: Fullextra.hu
http://www.fullextra.hu

Az írás webcíme:
http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=166
pharmacy online