Nosztalgiáztam
Dátum: Október 01, szombat, 22:23:17
Téma: Film Színház Zene


Úgy tűnik több, mint 30 év múltán is megmaradt az érdeklődés zenéjük iránt, ha már jövendő színészek frissítették fel azokat.

Egyszer minden ember életében eljön az az idő, amikor emlékei tárházából egyre gyakrabban leporol sok-sok régi darabot, és szívesen nézegeti, lapozgatja, hallgatja azokat. Ez lenne a nosztalgiának nevezett érzés?
A Kaposvári Egyetem Művészeti Kar V. éves színész hallgatóit nem ez a szándék vezérelhette, már csak korukból adódan sem, amikor vizsgaelőadásukon Cseh Tamás dalaira építették produkciójukat, amivel azután nekivágtak az országnak, világnak. A próbálkozás izgalmas. Egy énekes legenda dalait megszólaltatni, egy gitár helyett egy zenekarral erősíteni az előadást. 24 dal szólalt meg, előadóként kettő, kettőt felvállalva. Ráadásul színesítette az előadást, hogy a résztvevők időnként más, és más hangszert vettek kezükbe, ami mindenképpen többoldalú felkészültségüket dícséri.
Fiatalaos, lendületes megszólalás, olykor humoros, olykor megrázó pillanatok. Mint Bereményi Géza sorai, mint maga az élet.
Főiskolai indexükbe a közönség rovatba bátran lehet egy ötös osztályzatot kanyarítani. Ennek ellenére ott maradt bennem az a bizonyos "de". És erről nem ők tehetnek.
Cseh Tamás zenéjét sokan szeretjük, ismerjük. Azonban van egy korosztály, talán a mai "ötvenesek", akik az ő dalain nőttünk fel. Ott voltunk az egyetemi klubban koncertjein, házibulikon egy gitáros barátunk segítségével énekeltük dalait. Hosszú, vörösboros, dohányfüstös éjszakáokn keresztül "filóztunk" a számok szövegén, fejtettük meg rejtett, vagy annak vélt jelentésüket. És természetesen recsegőssé hallgattuk lemezeit.
Tamás zenéje, előadása, Géza szövegei az életünk részévé lettek. A dalok szereplői pedig barátainkká, kortársainkká váltak.
Úgy tűnik több, mint 30 év múltán is megmaradt az érdeklődés zenéjük iránt, ha már jövendő színészek frissítették fel azokat.
Azonban egy dolog nem jött át, nem jöhetett át a színpadról a közönségnek. Az Cseh Tamás előadása, arca éneklés közben, kikacsintásai a publikumra, amellyel tökéletesen elvarázsolta hallgatóit.
Jóslata nem vált be. 30 év után is aktuálisak dalaik, és szerintem akár még ennyi idő múlva is éneklik azokat. Lemezeik sarkán a felírat: " Korlátlan ideig eltartható."

Az írás tulajdonosa: Fullextra.hu
http://www.fullextra.hu

Az írás webcíme:
http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3074
pharmacy online