II. Debreceni Székely Nap
Dátum: Május 25, szombat, 23:14:22
Téma: Kultura


2013. június 8-án, szombaton kerül sor a II. Debreceni Székely Napra, melyet az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület a Debreceni Unitárius Egyházzal karöltve szervez.


A rendezvényt több, párhuzamos felismerés hívta életre. A rengeteg Erdéllyel kapcsolatos információ ellenére, az erdélyi és a székelyföldi magyarsággal kapcsolatban kevés az objektív, tényekre alapozott, egyéni tapasztalásból építkező vélemény. Hajdú-Bihar megyében nagyon sok Erdélyből áttelepült ember él, akik számára a szülőföld megidézése és új nézőpontból való megvilágítása elemi fontosságú, az emocionális tényezőkön túl is hasznos és érdekes lehet. Az erdélyi, székelyföldi magyarság önállóan is kerek egészet alkotó kultúráját, identitásának építőköveit meg kell ismertetni az anyaországi magyarsággal, hogy értelmezhető legyen a Székelyföld autonómia törekvése. Az előzőeken túl a szinte minden elemében Erdélyhez kötődő unitarizmust is szeretnénk megismertetni Debrecennel.

Ezekkel a megfontolásokkal igyekszünk olyan tematikus napot összeállítani, mely a téma iránt érdeklődést mutató embereket szórakoztatja, elgondoltatja és cselekvésre buzdítja. 9-órai kezdettel, unitárius istentisztelettel veszi kezdetét a nap, majd a hivatalos köszöntőket követően 10-órától erdélyi irodalmi mozaik következik. A műsorban fellépnek: Miske László Jászai Mari-díjas színész, Dr. Kukovecz Barbara, Kirs Mónika, Sztányi Gyöngyi és a balmazújvárosi gyermekotthon lakói. Az irodalmi összeállításban a következő szerzők művei, részletei hangzanak el: Benedek Elek, Reményik Sándor, Bágyoni Szabó István, Nyárádi Szabó Zoltán, Ady Endre, Babits Mihály, Szilágyi Domokos, Kányádi Sándor, Fekete Vince, Bánffy Miklós, Farkas Árpád, Dsida Jenő, Csíki András. A versek között erdélyi népdalok és műdalok csendülnek fel. Az összeállításnál erdélyi folyókhoz kapcsolódóan választottunk műveket. Délelőtti műsorunk az EJKE bemutatásával és a Ki tud többet Erdélyről vetélkedővel zárul. Nagyjából egy órában igyekszünk felvázolni az egyesület céljait, programjait, eredményeit és interaktív Erdély-ismereti vetélkedőre invitálunk minden részvevőt.
Az EJKE műsorát követő két órás szünetet erdélyi ízekkel és jó ízű beszélgetésekkel töltjük meg, hogy kellően ráhangolódhassunk a délutáni műsorfolyamra. A tavalyi évben kimagasló színvonalú előadásukkal hatalmas tetszést arató, a Kiss Csaba vezette Vox Antiqua kamarakórus idén is gyönyörű dallamokkal, Kodály és Orbán György darabjaival érkezik. Fél háromtól egy izgalmas kezdeményezésről hallhatnak beszámolót az érdeklődők Kemény Endrétől és Medgyessy Évától az Erdélyi Helikon – Marosvécsi Kemény Alapítvány képviselőitől, akik a helikoni íróközösség szellemi örökségét ápolják és tesznek meg mindent azért, hogy a vécsi várban irodalomtörténetet író írók és költők nevei, művei méltó helyre kerüljenek és ismertekké váljanak. Délután háromórai kezdettel Pap Gy. László előadását hallhatják az unitárius erdélyi költészetről, melynek fókuszában Szabédi László és Balázs Ferenc életműve áll. Fél négytől Csíki András Aposztróf című kötetének bemutatójára kerül sor, melyben közreműködik Miske László (szavalat), Kirs Mónika (szavalat), Ungvári Judit (újságíró) és Szabó Ádám (gitár), valamint Szabó András (gitár). Terveink szerint a könyvbemutatót a torockói küldöttség és Torockó bemutatása fogja követni. Az EJKE 2007-től jó néhány alkalommal látogatott az Aranyosszék „gyöngyszemeként”, vagy a legszebb erdélyi faluként aposztrofált unitárius településre, ezért gondoltuk, hogy programjainkba szívesen vonjuk be őket is. Az esti színházi előadást megelőzi még a székely zászló avatása, mellyel a székelyföldi magyarság önrendelkezési törekvései melletti szimpátiánkat kívánjuk jelezni.
A nap záró programja a nagyváradi Magyar Örökség Díjas Kiss Stúdió Színház színpadi játéka, mely során Márai Sándor, Nyírő József és Wass Albert szövegei hangoznak el. Az előadás címe: Három csillag jár az égen.
A rendezvényre a gyermekeknek ingyenes a belépés, a felnőttektől 500.-Ft, 1.000.-Ft vagy 2.000.-Ft adományt kérünk, melynek bevételét a Csángó Magyar Oktatási Program javára ajánljuk fel. Az imaházban 150 ülőhely van, az udvaron 2 sátrat állítunk fel.

Szeretettel látunk minden kedves érdeklődőt.

Helyszín: Debrecen, Hatvan u. 24., Unitárius Imaház


Az írás tulajdonosa: Fullextra.hu
http://www.fullextra.hu

Az írás webcíme:
http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3149
pharmacy online