Péntek 13.-a és Luca nap
Dátum: December 13, péntek, 16:46:03
Téma: Ország Világ


Luca nap alkalmából kedvet kaptam egy kicsit számolgatni. Utána nézni az elmúlt századtól, ez a nap mikor esett ugyancsak péntekre.


Számításaim eredményeként kiderült hogy 1901 óta ez a 17. péntek 13.-a ami Luca napra esett.
Kicsit utánanéztem mik is történhettek a világban ezeken a napokon?
Remélem elkészül, mire a Luca széke.

1901.12.13.

Ezen a napon született Vitéz nemes zetényi Csukás Kálmán Magyar Királyi vezérkari alezredes. Sportrepülő és képzett vadászpilóta volt, aki 1943-ban az ilovszkojei repülőtér parancsnokaként teljesített hadiszolgálatot. A terepen a térdig érő hóban a lehetetlen közlekedés miatt, létfontosságú volt a visszavonulók számára a repülők által biztosított útvonal. Az ilovszkojei helyőrség január 17-éig biztosította a nyugat felé vezető utat, ellátta a közel ezer sebesültet és a fegyvertelenek tömegét. Eközben pedig szakadatlanul harcolt a szovjet gyalogsággal és páncélosokkal.
1943. január 19-én Csukás Kálmán parancsnok a bajtársait haza küldte, ő maga 400 önkéntes katonája élén a területen maradt, és megpróbált kitörni a szovjetek gyűrűjéből. Itt vesztette életét, de példamutatásának köszönhetően katonáinak sikerült a kitörés. Halála után Horthy kormányzó vitézzé nyilvánította.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
1901.12.13.

Ezen a napon született a híres amerikai színész Clark Gable, akit az Ez történt egy éjszaka című filmért Oscar-díjjal tüntettek ki. Máig legemlékezetesebb alakításai az Elfújta a szél vagy a Lázadás a Bountyn, világhírűvé tették.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
1907.12.13

Ezen a napon született Kro¶cienko Niżne-n, Krosno mellett Lengyelországban Boldog Findysz László áldozópap és vértanú.
A katolikus Findysz atyát lelkipásztori munkája miatt üldözték a kommunista rendszerben. 1946-tól a titkosszolgálat megfigyelte. 1963. december 16-17-én a Rzeszów-i bíróságon két év és hat hónap szabadságvesztésre ítélték, azzal a váddal, hogy különböző vallási gyakorlatokra kényszeríti híveit.
A börtönben a bánásmód, és a körülmények miatt egészsége súlyosan megrendült, és szabadulása után pár hónappal 1964. augusztus 21-én reggel meghalt.
A hívők kérvényei alapján elkezdődött a boldoggá avatásának eljárása. 2004. december 20-án II. János Pál jelenlétében kihirdették a vértanúságáról szóló dekrétumot. Findysz atya emléknapja a liturgikus naptár szerint augusztus 23-án van.
Ez az első befejezett boldoggá avatási ügy Lengyelországban.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
1912.12.13

Ezen a napon mutatta be először az Operaház magyar énekesekkel Richard Strauss harmadik operáját, a Salome-t.
Az opera 1944-ig 26 előadást élt meg, melyből egyet, 1926-ban maga Strauss vezényelt.----------------------------------------------------------------------------------------------------

1912.12.13.

Ezen a napon Dr. Bárczy István főpolgármester és Alpár Ignác építész vezetésével a fővárosi tanács meghozta döntését a Kálvin tér-Ráday- Oroszlán és Lónyay utcák határolta tömb beépítéséről.
A beépítésre kiírt pályázat első díját Reichl Kálmán pályázata nyerte el.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
1918.12.13.

Ezen a napon született Bill Vukovich amerikai autóversenyző, kétszeres Indianapolisi 500-as győztes.
18 éves korától kezdve minden évben indult a a Formula-1-es világbajnokságba számító Indianapolis 500 mérföldes versenyen.
1953-ban és 54-ben megnyerte a versenyt, és 19 alkalommal volt dobogós helyezett.
Az 1955-ös futamon életét vesztette.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

1929.12.13

Ezen a napon született Jack Tramiel lengyel származású amerikai üzletember, a Commodore számítógépek kifejlesztője.
Többek között neki köszönhetjük a házi számítástechnika forradalmi elterjedését.
83 éves korában hunyt el.----------------------------------------------------------------------------------------------------

1935.12.13

Mozsolics Amália muzeológus, régész a bécsi egyetemen tanult, ahol ezen a napon doktorált régészetből.
Munkásságát Akadémiai Nivódíjjal 1990. jan. 22-én ismerték el.
Megkapta a Magyar Köztársaság csillagrendjét, és a Széchenyi Ferenc Emlékérmet. 1996. aug. 2o-án Vasvár város díszpolgárává választották.----------------------------------------------------------------------------------------------------

1940.12.13

Ezen a napon Hitler elrendelte tegyék meg az előkészületeket a Görögország elleni invázióra.
Ez volt a „Marita-terv” elnevezésű 20. számú utasítás.
Hitler számított arra, hogy kiéleződnek a német–szovjet ellentétek, mivel Molotov berlini látogatása alkalmával határozottan hangoztatta, hogy Bulgáriát szovjet biztonsági övezetnek tekinti.----------------------------------------------------------------------------------------------------

1946.12.13

Thomas Mann, ezen a napon újra megkapta a Bonni Egyetem által adományozott tiszteletbeli doktori címet, melytől a nácik 1936-ban megfosztották.----------------------------------------------------------------------------------------------------

Az írás tulajdonosa: Fullextra.hu
http://www.fullextra.hu

Az írás webcíme:
http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=3172
pharmacy online