Irodalmi szakácskönyv
Dátum: Január 11, kedd, 09:45:18
Téma: Könyvismertetők


Haladóknak szóló szakácskönyvet írt Váncsa István, az Élet és Irodalom fösezrkesztöje. A szerzö az elöételek igazi hazáját az Ibériai-félsziget kocsmáiban lelte fel, többek közt a fokhagymás rák / gambas al ajillo/ nevü ételköltemény révén.


Az ÉS föszerkesztöje a " Jó szivar öltöztet" mondatával lopta be magát a recenzens szívébe. Csak ezután tette közzé hiánypótló szakácskönyvét, melynek népszerüségével csak Az utazó alkoholista szótára vetekedhet, mely tizennégy nyelven közöl létfontosságú frázisokat azoknak, kik a szabadidö tartalmas eltöltését a komoly ivászatban vélik felfedezni.Kár, hogy a szakácskönyvböl a távol-keleti anyag kimaradt/ megjelent a Vincze Kiadónál, 2003-ban/, mintahogy az is, hogy a könyvhöz egyetlen illusztráció sem készült. A könyv haladóknak készült, amely már nem tér ki a fözés, párolás különbségére, s arra sem, hogy egy egyszerü borsodó miként készül. Az ezeregy receptet tartalmazó kötet eloszlat a gasztronómia és irodalom összefüggésének tartományából néhány -nemzedékekeen keresztül öröklödö- félreértést. Váncsa ugyanis felhívja a figyelmet, hogy a magyar irodalom kifinomult ínyence nem a sárgabosrófözelékröl, fött marhafertökröl álmodó Krudy Gyula volt/ igaz az ö müveiböl szintén hasznos szakácskönyvet állított össze Galsai Pongrác/, hanem a 19.század legné.pszerübb magyar regényírója: Jókai Mór. A nagy mesélö müvei szerint egy rendesebb ebéd teknösbéka levessel indul, arra sherryt isznak, aztán osztriga jön, majd tengeri rák, ezt követi a bibictojás miroboante-mártással, egy pohár Chetau-Lafitte peszgö, majd zephire de chevreuil szarvasgombával és zengeripókpuffancskákkal, utána madeira-bor, szalonka, gyömbérkompót, Mumm pezsgö articsóka, berekesztésül maraschino-fagylalt, római csokoládébonbon, tokaji, kávé, egy kupica curaco-likör, szivar a könyvtárszobában.... Erre már érdemes odafigyelni, mert ez már nem próza, hanem költészet.
Váncsa szakácskönyve felölei az elöételektöl a desszertig az ételek minden kategóriáját. A szarvasgomba beszerzése komoly fejtörést okozhat, márcsak a beszerzési ára miatt is, amely kilónként 2OO ezer forintot kóstál





Az írás tulajdonosa: Fullextra.hu
http://www.fullextra.hu

Az írás webcíme:
http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=637