Az Etruszkok kihalhattak utódok nélkül...
Dátum: Február 03, csütörtök, 23:49:55
Téma: Tudomány


Tegnapelőtt olvastam egy érdekes cikket az a 2005. február 1-i «il Resto del Carlino» Ferrarát érintő oldalain: pontosan egy ferrarai tudós állítja róluk, hogy kihalhattak az etruszkok... Arra a kérdésre, hogy a toszkánaiak az etruszkok utódai-e nem ad biztos és határozott választ, sőt!


Mindazt, ami évekig bizonyosság volt, most bizony bizonytalan Guido Barbujani ferrarai ő tudós vezette kutatásokat követően, amelyben részt vettek a ferrarai Tudományegyetem biológia tanszékéről Cristiano Vernesi és Giorgio Bertorelle genetikusok a firenzei Tudományegyetem biológia tanszékéről David Caramelli antropológus. A tudományos kutatásokból az derül ki, hogy az antik nép (valószínű italicus de olyan tulajdonságokkal bíró, mint a törökök) kihalhatott, mégpedig utódok nélkül. A három ferrarai tudós kutató és firenzei kollégájuk együttesen a pisai és barcellonai egyetem közreműködő kollégáival jutottak ehhez a megállapításhoz miután összegyűjtöttek etruszk területekről származó (Adria, Capoua, Volterra, Tarquinia, Magliano és Marsiliana) 80 egyének Dna mintáját, amelyek közül 28-at selejteztek, akik más eredetű egyedekkel feltételezhetően keveredhettek a századok folyamán. És íme az eredmény, amelyet Guido Barbujani kommentál: «Genetikailag az etruszkok hasonlóak voltak mihozzánk európaiakhoz, de nem azonosak.» S ez bizonyossággal állítható: összehasonlítva az adatokat a modern népekével meg tudtuk állapítani, hogy egyetlen népről van szó és nem különböző Dna-val jellemző különféle csoportokból álló emberekről. De a kutatás nem állt itt le, hanem tovább folytatják figyelembe véve Robert Tyko elméletét, amelyet az előkelők sírjából előkerült csontvázakra épített, s ez a magas rangú társadalmi réteg valóban kihalhatott, de nem e nép megmarad alsó rétege, amit a mai körülmények között még nem tudnak kutatási vizsgálatok tárgyáva tenni.

Emlékeztetőül felhívnám Tisztelt Olvasóim figyelmét az «Osservatorio Letterario» 2003/2004. 35/36-os számában megjelent etruszkokkal kapcsolatos «ETRUSZK ROKONAINK? - Egy kis lingvisztikai és történelmi reflexió gyanánt -» c. cikkemre (olaszul): amelyet Mario Alinei «Etruszk - Mint a magyar egy archaikus formája» c. könyve apropójából írtam, ahol a szerző bizonyítani szándékozik az etruszk rokonságát a magyarral az európai nyelvek eredetével kapcsolatos kutatásai eredményeként következtetett elmélete alapján. Ezen állításának alapjául a két nyelv közötti számos nyelvi, valamint az etruszk és az ősi magyar tisztségek hasonlósága szolgál. Ezek a hasonlóságok tették lehetővé a szerző számára a legjobb etruszk tudomány elért eredményeinek javarészének megerősítésével azokat tovább fejleszteni, s az eddigi lefordított szövegek pontosabb fordításait és a mai napig még lefordíthatatlannak tartott, vagy csak részben lefordított szövegek megfejtését. A könyv az etruszk őstörténet eddig elért eredményeinek újraértelmezésével, s azzal az ősmagyarok honfoglalásának dátumának új hipotézisével zárul.... (Folytatás )

Forrás: «Testvérmúzsák»Az írás tulajdonosa: Fullextra.hu
http://www.fullextra.hu

Az írás webcíme:
http://www.fullextra.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=714
pharmacy online