[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

FULLEXTRA.HU OLDAL
A FACEBOOKON IS!
Könyvet szeretnél?
Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.
Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!
Tagjaink könyveit itt rendelheted megVersműhelyPályázati lehetőségekFullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: Kiskecske
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9083

Most jelen:
Látogató: 17
Tag: 0
Rejtve: 0
Összesen: 17


Támogatónk


Fullextra Szépségszalon
CÍMVÁLTOZÁS!
2016.jan.11-től
Bp.XVIII. Üllői út. 365.


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

Ajánlott weblapok
· 1: kortársirodalom.lap.hu
· 2: Alkotó.lap.hu
· 3: SOmannák
· 4: Dezső Ilona Anna honlapja
· 5: Sidaversei
· 6: Harmatcsepp .. a lélek útján ...
· 7: Máté László honlapja
· 8: Végh Sándor személyes honlapja
· 9: haiku.lap.hu
· 10: Barátok Verslista honlaja
· 11: magyarirodalom.lap.hu
· 12: Péter Erika honlapja
· 13: Olvasás lap.hu
· 14: Wendler Mária portál
· 15: Zsefy Zsanett
· 16: Ararát
· 17: Fényfa
· 18: Hegedűs Csaba honlapja
· 19: S. Farkas Zsuzsanna honlapja
· 20: vers zene.lap.hu

cheap cigarettes sorry.
Nyugdijas búcsúztató
cincoka

Birkapörkölttel egybekötött brigádbúcsúztatót szerveztek Gusztinak a tanyájára.
Öt-hat éve is van már, hogy ette a nyugdíjasok sanyarú kenyerét. Nem mondom, annak rendje és módja szerint elbúcsúztatták. Az utolsó munkás évében ráíratták a brigád összes jutalmát, hagy nyomja meg a nyugdíjalapját. Kapott egy Kiváló Dolgozó kitüntetést és egy forró kézszorítással a vezetőség tagjai, az Üzemi Négyszög búcsút vett tőle. Egy-egy kézfogás, aztán örökre bezárult mögötte Mammon éhes szája, a gőgös nagykapu. Kiköpte magából a gyár, mint egy keserű falatot.
A munkatársai azonban másként gondolták a búcsúvételt. Birkapörkölttel egybekötött brigádbúcsúztatót szerveztek Gusztinak, a tanyájára.
A brigád ezermesterei ildomos ajándékot készítettek Gusztinak Egy príma pálinkafőzőt. A szokásos módon, bejáratott útvonalon kicsempészték a gyárból és becsomagolva várta az átadási ünnepséget.A brigádpénzen vettek pár láda sört,kenyereket,egy üveg rumot.A fűszerekről Eta, a brigád egyetlen nőtagja gondoskodott. Az italfelelős Kottafejű. A birka beszerzése Csócsára hárult. Mivel eredeti szakmája hentes és mészáros, fizetéskiegészités képpen, a kényszervágóhídon segédkezett hetente két alkalommal a vágásoknál. Onnan szerzett egy törött lábú fekete kecskét jutányos áron. Tomira bízta a szállítást. Tomi berakta kis Trabantjába az éktelenül mekegő, riadt jószágot és kipöfögött vele a tanyára. A brigádtagok már mind jelen voltak, Tomira és a beígért birkára vártak.
Nem kellett sokáig várniuk. Hamarosan feltűnt Tomi robosztus alakja, hátán cipelve valami feketeséget. Mivel kehelő Trabantja a keresztútnál lerobbant, így gyalog tette meg a párszáz méteres utat a tanyáig. A várakozás nehéz perceit Guszti bundapálinkájával próbálták a többiek enyhíteni. Igy erősítgetvén magukban a munkásöntudatot, melengetve lelkükben az összartozás érzését. Az utat kémlelő Eta vette észre először a kecskét, cipelő Tomit. Elkiáltja magát.– nézzétek, ez tényleg hozza a birkát! Azannyát, hű, de mekkora! - jegyezte meg Csócsa is. A szemeit meresztő, füleit hegyező Kottafejű hirtelen megszólal.– pszt, figyeljetek! Ez a birka mekeg… Mekeg a térded kalácsa! – igazította ki Csócsa az exhentes, szakértő szemmel. Eta kétkedve vetette közbe.– Gyerekek, tényleg, a birka az béget, vagy mekeg?– Kottafejű elhűlve nézett rájuk, majd feddően megszólalt.– Eta, ne igyál többet! Még szép, hogy béget! Beeee! – Eta azonban csak nem nyugodott bele, visszakérdezett. – gyerekek én tényleg hallucinálok: ez a birka mekeg?
– Mekeg, meredt maga elé ártatlan szemeket meresztve Csócsa, a birkacsere miatt érzett bűntudatát palástolva. Gusztihoz fordult. Guszti bátyám, ugye, hogy birka, fekete birka?
– Guszti, hogy megerősítse a látását magába töltött egy pohárral ebből a jóféle kerítésszaggató bubapálinkából és megrázkódva így válaszolt neki.– hát nem is tudom, ha közelebb érnek majd eldöntjük, úgy hallom én is, mintha mekegne… Csócsa most Lajoshoz a brigád legidősebb tagjához, a nagyfejű kazánkovácshoz fordult, döntené el ő a kérdést. Lajos bácsi, vagy ahogy maguk között hívták, Lófej magába tőtve egy újabb adag italt, megrázkódott és diplomatikusan így válaszolt.– hát, hogy fekete bárány van, az már biztos, akkor mért ne lehetne fekete birka is....? Jól beszélek, cimborák? – tekintett körbe tisztességet parancsolóan.
Ez már Kottafejűnek is sok volt, mint a villám vágott agyába a felismerés: itt végzetes csere történt! Birka helyett kecskével állított be a Tomi. Amint megérkeztek, ledobta vállairól a törött lábú kecskét és kérdően tekintett az értetlen arcokba.A kecske megtörve a beállott döbbent csendet, elmekegte magát. Kottafejűnek sem kellett több, - fél térdre ereszkedve szembenézett a kecskével és elbégette magát.– Beee! – a kecske visszamekegett – meee! Nem elég, hogy fekete, még tisztességesen bégetni se tud, a rézangyalát neki! ? - Milyen hosszú és selymes a szőre simított végig rajta szeretettel Eta. Majd gyanakodva megszólalt:– Tomi, nem is tudtam, hogy a birkának szakálla is, meg szarva is van?
– Ki beszél itt birkáról, ez egy kaukázusi törpekecske! - menydörögte Tomi lihegve a cipekedéstől.– Ráadásul még fekete is. Nigger az annya szemit! -ámuldozott még mindig hitetlenül csóválva fejét Kottafejű.
– Ne ácsingózzatok itt már, hozzátok a disznőölő kést, elvágom a nyakát, megnyúzom, azt lehet főzni a kecskepörköltet. Guszti azonban megállította őket. Megesett a szíve a kecskén.– azt mondjátok, kaukázusi, és hogy törpekecske?– az, Guszti bátyám, -vándorcirkuszosoké volt, lesett a trapézról és eltörött a lába, ezért került kényszervágásra.– Azt is mondod, hogy cirkusos, talán még táncolni is tud? Nem engedem levágni! Kikupálom, hagy éljen! Legyen ez a brigád ajándékom! Helyette levágunk egy süldőt.
– Pedig milyen szépen hangzana, beírnánk a brigádnaplóba, hogy a Guszti brigádbúcsúztatóján levágtunk egy kaukázusi törpekecskét! Biztosan mi nyernénk ebben a hónapban a brigádversenyen!– merengett el Eta, de Kottafejű siránkozása megakasztotta benne a szót.– hű, gyerekek, ha nem viszek haza egy ételhordó birkapörköltet, engem a Lenke kiver!– Majd hazafelé veszünk a Bablevesben! Ott mindig főznek! – intették le és a süldő levágásához láttak.
Így menekült meg a kés alól Gizi, a kaukázusi nőstény törpekecske. Sok örömet okoz Gusztinak tánctudásával. Amikor harmonikájával rázendít egy csasztuskára a kecske rögtön vad ugrabugrálásba kezd. Önfeledten járja a kecsketáncot. Pemete olyankor csaholva körbeugrálja. Kész cirkusz az egész!
A búcsúztatón elfogyasztottak mindent. A disznótorost, a bundapálinka- készletet, a söröket és még a pincében lévő golyhóinak is odavágtak. A végén elénekelték a kecskedalt:

„…A kecskének nagy szakálla van,
Az anyósomnak nagy pofája van:
Randa állat mind a kettő,
Verje meg a jeges eső!”

Végezetül összekapaszkodva eljárták a tápéi darudöbögőst, és érzékeny búcsút vettek egymástól. Elhangzottak az ilyenkor szokásos ígéretek... Tartani fogják Gusztival a kapcsolatot, meghívják a brigádbulikra… Ennek öt éve. Azóta sem látták egymást. Guszti pedig berendezkedett a nyugdíjas életre.
Ideje: December 14, szerda, 18:35:06 - fullextra

 
 Nyomtatható változat Nyomtatható változat  Küldd el levélben! Küldd el levélben!
Vissza Rovathoz

Életünk napjaink

"Nyugdijas búcsúztató" | Belépés/Regisztráció | 14 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a beküldő tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj

Re: Nyugdijas búcsúztató (Pontok: 1)
- soman (soman@vodafone.hu) Ideje: December 15, csütörtök, 19:58:50
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Nagyon jól, szinte filmszerűen megírtad, cincoka! Hej, azok a régi brigádbulik! Ma már se malac, se kecske, se kisüsti főző...Mi maradt? Dolgozni éhbérért vakulásig. Már ha van munka.
A Guszti meg örülhet a gondtalan nyugdíjas éveknek.
Írásod olvasva néha még kusturicai hangulat is elkapott, amiért külön dicséret neked.Re: Nyugdijas búcsúztató (Pontok: 1)
- Paulus (pogonyi.pal@chello.hu) Ideje: December 15, csütörtök, 10:18:32
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Életszerűen megírt történet. Valaha én is voltam egy ilyen szoc. brigád tagja, és voltam nyugdíjas búcsúztatón, ha nem is tanyán, hanem egy telken. Igen, valami ilyesmi hangulata volt, bár egy kecske, vagy akár egy süldő azonnali leölése és elkészítése nem olyan egyszerű dolog, ahhoz kell egy fél nap legalább.Re: Nyugdijas búcsúztató (Pontok: 1)
- fényesi Ideje: December 15, csütörtök, 08:01:01
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
A téma, és a megírás módja is tetszett.
Tiszta szívből gratulálok!
Igazi kis szociofilm!

fTJRe: Nyugdijas búcsúztató (Pontok: 1)
- pemete Ideje: December 15, csütörtök, 08:38:30
(Adatok | Üzenet küldése)
Csatlakozom a fényesihez:ez egy echte,szicofilmnovella,remekül megírva. Nagyon jók a jellemrajzok és a pergő párbeszédek.Re: Nyugdijas búcsúztató (Pontok: 1)
- bogumil Ideje: December 14, szerda, 19:00:44
(Adatok | Üzenet küldése)
Ez aztán az igazi gulyáskommunizmus léltlelete. Belataláltál a közepébe. Tényleg igy éltek-haltak a melósok abban a korszakban.PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.12 Seconds
pharmacy online