[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

FULLEXTRA.HU OLDAL
A FACEBOOKON IS!
Könyvet szeretnél?
Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.
Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!
Tagjaink könyveit itt rendelheted megVersműhelyPályázati lehetőségekFullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: Quill_Rascal
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9084

Most jelen:
Látogató: 15
Tag: 0
Rejtve: 0
Összesen: 15


Támogatónk


Fullextra Szépségszalon
CÍMVÁLTOZÁS!
2016.jan.11-től
Bp.XVIII. Üllői út. 365.


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

Ajánlott weblapok
· 1: Gligorics Teru Versei
· 2: Orbia
· 3: Wendler Mária portál
· 4: haiku.lap.hu
· 5: Zsefy Zsanett
· 6: Fényfa
· 7: Dezső Ilona Anna honlapja
· 8: kortársirodalom.lap.hu
· 9: Máté László honlapja
· 10: Ararát
· 11: Haász Irén weblapja
· 12: Péter Erika honlapja
· 13: Barátok Verslista honlaja
· 14: magyarirodalom.lap.hu
· 15: Végh Sándor személyes honlapja
· 16: A Hegy - NeMo blogja
· 17: Alkotó.lap.hu
· 18: vers zene.lap.hu
· 19: Hegedűs Csaba honlapja
· 20: Janusvers

cheap cigarettes sorry.
Végkiárusítás
MZ_per_X

Részt vettem az ország kiárusításában, sőt mindezt szervezetten tettem...


A 90-es évek elején, mint sokan mások, tőzsdézésbe kezdtem. A tőzsde már a rendszerváltozás előtt foglalkoztatott, de esélyem sem volt rá, hiszen akkor Magyarországon még nem is létezett. Természetesen, megfogadtam, hogy, amint lesz itt is, azonnal belevágok a dologba.
Így is történt.

A brókercégek számomra egy külön világot képeztek, gyakorlatilag minden új volt nekem ott. A internet Magyarországon még volt elterjedt, így online üzletkötési lehetőség még nem volt. Tehát jelen kellett lenni tőzsdén, hogy az ember percre kész lehessen.

A brókerek - látván, hogy érdekel tőzsde - időnként elláttak ötletekkel. Egyik nap például kaptam egy tippet, miszerint próbálkozzak saját jogú kárpótlási jegyek vásárlásával, majd részvényekre cserélésével. Elmondták, hogy a kárpótlási jegyek tulajdonosával alá kell iratni egy nyilatkozatot, miszerint meghatalmaznak, hogy kárpótlási jegyeikkel kapcsolatban, saját belátásom szerint, teljes jogúan eljárjak. Az ügyek így jogilag teljesen védhetőek voltak.

Abban az időben zajlott a kárpótlási folyamat, és a kárpótlási jegyek tulajdonosai az éppen kibocsátott részvények(EGIS,Soproni sörgyár, OTP,...) jegyzésére is jogosulttá váltak a földvásárláson kívül. Na, de ki tudott akkor erről ?! A kárpótoltak örültek, hogy kaptak egyáltalán valamit, többségüket napi megélhetési gondok szorongatták.
A brókerek viszont tökéletesen képben voltak.

A kárpótlási jegyek beszerzésével azonban nem fejeződött be a dolog. A részvényekre cserélést is el kellett végezni, csakhogy volt egy kis probléma. A részvények jegyzését erősen korlátozták, mondván, néhány ember mégse vásárolhassa fel a fél országot, mint az végül is megtörtént, hiszen akkoriban szinte a földből bújtak elő a találékony ügyvédek.

Egy kárpótlási jegy tulajdonos, illetve meghatalmazott, csak korlátozott számban jegyezhetett részvényeket. A kibúvó azonban megvolt, ismerősöket kellett meghatalmazottként megjelölni. Így már minden gördülékenyen mehetett.

Nagy pénzekről volt szó, így teljesen érthető volt, hogy már a részvénykibocsási napok előtt 2-3 nappal hosszú sorok kígyóztak a jegyzésre jogosult brókercégek előtt. A "nem aludtam 3 éjjel, 3 nap" tehát teljesült, bár nem lakodalomról volt szó.

A sorban állásban ismerőseim is segítettek, váltva őriztük a pénzforrást, mint kiderült nem is fölöslegesen.
Időnkőnt portyázó autók tűntek fel a sorok mellett, majd miután az utasok megyőződtek róla, hogy fizetett sorban állóik - az úgynevezett "cövekemberek" - a helükön vannak, lassan továbbhajtottak.

A jegyzési nap hajnalán mindenki térdelőrajtba helyezkedett, várva a brókercég nyitását. A hangulat igen feszült volt, érezni lehetett, hogy akár verekedés is kitörhet, ha bárki a legkisebb mértékben, akár csak kísérletet tesz a sor megbontására. Hiába, nagy pénzekről volt szó ! Legalábbis, a többség számára ezek az 1-2 milliós összegek nagyok voltak, ráadásul 10-20 ezres tételekből álltak össze.

A cég alkalmazottai már nyitás előtt egy órával a helyükön voltak. Az ajtókat szigorúan zárva tartották. Utoljára ilyen sorban akkor álltam, amikor bélyegkibocsátásra vártam a Főpostán.

És eljött a nyitás pillanata. Ebben a pillanatban egy gépkocsi gördült a bejárat elé, amiből aktatáskás, elegáns férfi szállt ki, és a legnagyobb természetességgel mindenkit megelőzve bement az ajtón. Természetesen, lehetett a cég alkalmazottja is, de mint megtudtam, ügyvéd volt, aki ügyfelei pénzét hozta befektetésre.

Akár egy befektető előzte meg a köznépet, akár nem, ezek az így jegyzett részvények mindenképpen a nagyban utazó befektetők kezébe jutottak, ha máskor nem, hát a tőzsdei bevezetés után. Pénzzé ugyanis a tőzsdén lehetett tenni őket.

Mindenesetre, a többség elégedett volt, hiszen gyakorlatilag mindenkinek jutott valamennyi a zsákmányból. Ezután tőzsdére kerültek a jegyzett részvények, és itt már nem kötődött hozzájuk sem a kárpótolt, sem a meghatalmazott neve. Névtelenné, így aztán követhetetlenné vált, bárki megvásárolhatta és tovább adhatta. Erre mondják, hogy csak az első millióról ne kérdezzél ?

A mai T-Home mögött meghúzódó folyamatok is csak később álltak össze. Kezdetben vala a Posta, ami az összes, telefonnal kapcsolatos joggal rendelkezett. Aztán megalakult a Matáv, aminek részvényeit sebtiben be is vezették az akkoriban induló tőzsdére, és részvényeit természetesen saját jogó kárpótlási jeggyel is lehetett jegyezni. Tekintettel arra, hogy vásároltam belőle, folyamatosan követtem minden azzal kapcsolatos eseményt, hiszen az árfolyamok alakulásába a mindenkori események jelentősen belejátszottak. A Matáv árfolyamára hatással volt az is, hogy külföldi befektetők kezdték vásárolni, végül a Matáv részvények 98 százaléka a Deutsche Telekom kezébe került. Kicsit furcsállottam a dolgot, de azt mondtam magamban, ilyen a tőzsde, ez vele jár. Nem sokkal később megalakult a Westel 900 GSM, az első magyarországi mobilszolgáltató, aminek 100%-át aztán megvásárolta a Matáv. Új idők jártak, megjelentek az első internetszolgáltatók is, így logikus volt, hogy a Matáv is új üzletágat indít, így keletkezett a MatávNet, ami később, miért, miért nem az Axelero nevet vette fel, de itt nem volt vége, hiszen belőle lett a T-Online. Nem értettem, mire jó ez a rengeteg névcsere, még akkor sem, amikor a Westel T-Mobile-lá alakult, a Matáv T-Com-má, megjelent a T-Kábel, majd - mintegy betetőzésképpen - a T-s cégek T-Home-ba egyesültek. Ennek a mammutvállalatnak a 100%-os tulajdonosa természetesen, a már említett Deutsche Telekom volt.

Miért kellettek, akkor ezek a tiszteletkörök ? A boldog tudatlanság állapotát valahogy mégis fenn kellett tartani. És ez sikerült is, a boldogságot leszámítva.
Természetesen, az előzetes munkálatok is elismerésre méltók voltak. Több millió ember agyának átkódolása nem kis feladatot jelentett.

A helyzet azóta sem sokat változott, legfeljebb a finomhangolás és a tranzakciók előkészítése folyik nagyobb körültekintéssel, beleértve a törvényi előkészítést.

Ne felejtsük el, most a termőföldről van, így gyakorlatilag már a lét a tét.

- & -
Ideje: Június 15, szombat, 23:01:44 - Administrator

 
 Nyomtatható változat Nyomtatható változat  Küldd el levélben! Küldd el levélben!
"Végkiárusítás" | Belépés/Regisztráció | 4 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a beküldő tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj

Re: Végkiárusítás (Pontok: 1)
- fényesi Ideje: Június 16, vasárnap, 13:11:29
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Tökéletes folyamatleírás. (...és, ahogy írtad, most jön a termőföld...!) üdv. fTJRe: Végkiárusítás (Pontok: 1)
- Nanti Ideje: Június 26, szerda, 10:59:37
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Jó az írás, kár hogy a kezdeti szókimondásod a végére elnémult, pedig a vége lett volna érdekes
üdvRe: Végkiárusítás (Pontok: 1)
- MZ_per_X Ideje: Június 27, csütörtök, 12:31:12
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Kedves János !

Megpróbáltam a tényekhez ragaszkodni. Örülök, hogy ezt észrevetted.

Sajnos ezek a dolgok önmagukért beszélnek, és időközben a termőföldre is sor került.

Miklós :-)
Re: Végkiárusítás (Pontok: 1)
- MZ_per_X Ideje: Június 27, csütörtök, 12:34:23
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Kedves Nanti !

Úgy érzem, mindent leírtam, ami a dologgal kapcsolatos, és nem hatásvadász szónoklatnak szántam a dolgot. A szókimondás hiányát nem érzem.

Elismerésedet, és véleményedet mindenesetre, köszönöm.

Miklós :-)PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.11 Seconds
pharmacy online