[ Kezdőlap ][ Házirend ][ Blog ][ Irodalom Klub ][ Minden Ami Irodalom ][ Olvasóterem ][ Képtár ][ Műterem ][ Fórum ]
Hoppá !!!

Kedvenc versek
a You Tube-on
Tedd fel a kedvenceidet.




Ellenőrizd a helyesírást,
ha nem vagy biztos benne!




Tagjaink könyveit itt rendelheted meg



Fullextra Arcképtár


Küzdőtér

Szia, Anonymous
Felhasználónév
Jelszó


Regisztráció
Legújabb:
: MLilith
Új ma: 0
Új tegnap: 0
Összes tag: 9161

Most jelen:
Látogató: 105
Tag: 0
Rejtve: 0
Összesen: 105


Üzenőfal
Arhívum   

Csak regisztrált felhasználók üzenhetnek. Lépj be vagy regisztrálj.

Szolgáltatások
· Home
· Arhívum
· Bloglista
· Fórumok
· Help
· Hír, cikk beküldő
· Irodalom
· Irodalom Klub friss
· Journal
· Keresés
· KIRAKAT
· Kirakat Archivum
· Magazin
· Mazsolázó
· Mazsolázó Archivum
· Mazsolázó beküldő
· Minden Ami Irodalom
· Mindenkinek van saját hangja
· Műterem
· Nyomtatási nézet
· Olvasóterem
· Partneroldalak
· Privát üzenetek
· Személyes terület
· Témák, rovatok
· Üzenőfal
· Összesítő

cheap cigarettes sorry.
a szerelem gasztronómiája
timurlink

darazsak nélkül is megy...


A szerelem gasztronómiája

Egy kilencven éves brahman pap egy szüzet vett el feleségül, de a dolog nem jött létre
Ekkor javasolta a hölgy: fogj darazsakat, zárd őket egy széles öblű korsóba, majd hímvessződet dugd a korsó öntőnyílásba, csípesd meg a darazsakkal. A hímvessző úgy megdagadt, hogy a kilencven éves pap másnapig bírta a szeretkezést.

Ez olvasható a magyar gasztronómia Káma-szutrájában:

Cey-Bert Róbert Gyula: A szerelem gasztronómiája, kötött, 120 oldal, Mezőgazda Kiadó, 2500 forint)

Hála a szerzőnek, szelídebb „gyógymódokat” is találunk a kötetben, melynek külön érdekessége az a művelődéstörténeti háttér, amit az egyes ételek mögé rajzol, meg egyébként is, így szeptember végén, októberre emlékeztető időben fogytán vannak a darazsak is.

A szerző nem tagadja meg előző könyveiben megismert délibábos ősmagyarkodását, tartalmaz a kötet néhány felejthető verset is tollából, de az mégiscsak figyelemre méltó, ahogy az étkezést filozófiává emeli(Mit szólt volna ehhez Brillant de Savarin, és a régi jó Túrós Lukács?)

„Csodálattal követtem kínai barátaim-a szerző Hong-Kongban is élt) magas, filozófiai szintű megbeszéléseit, amelyeket teleszőttek vallástörténeti, történelmi, táplálkozástudományi pldákkal és magyarázatokkal( Cey-Bert könyve is ilyen- Kerekes Tamás).Ekkor értettem meg, hogy a kínai filozófia valójában több, mint egy rafinált konyhaművészet: inkább évezredek során tökéletesen felépített, összetett filozófiai rendszer, amelynek megértése és alkalmazása kifinomult műveltségi szintet követel-

-A ropogósra sült mézes libához a Sárga Császár titkos szerelmi tanácsadónője mézben pácolt gyömbért, és fokhagymát ajánlott, biztosítva a császárt, hogy ez az étel a „jang tüzeket a leghatásosabban fel fogja erősíteni-jegyezte meg rejtélyes mosollyal az egyik barátnőm, amikor a mézes liba választását javasolta.

Mindehhez tudni kell, hogy a híres Sárga császár több ezer éves legendái és anekdotái még mindig nagyon népszerűek a műveltebb kínai körökben.

-De a titkos tanácsadónő azt is hozzátette, hogy a „mézes liba jing-jang gyönyöreit biztosító hatékonyságát a ginszenggel érlelt bor még jobban megnöveli.”

Erről írt egy találó verset Tse Huy, a Ming dinasztia tudós költője, ami így hangzik:

Mézesen mosolygó libacombok
Fahéjjal pácolt, fokhagymás gyömbérrel,
Ginszenggyökérben gazdag vörösborral
licsilében párolt „jin” körtével
A kéjes gyönyör legcsodálatosabb kútja,
Az „Eső És Felhő „legbiztosabb útja.

Válaszolta a legnagyobb egyszerűséggel az egyik asztaltársunk, aki matematikát tanított a hongkongi egyetemen.”

Ha már beindultunk a mézes libától, a szerző a következő pózokat ajánlja (Taoista stílusban)

A selyemhernyó a selyemgubót sodorja

Forduló sárkány

Két hal egymás mellett

Szeretkező fecskék

Jégmadarak egyesülése

Ölelkező mandarinkacsák

Repülő pillangó

Repülő kacsa pár

Törpefenyő

Bambuszok az oltár mellett

Két főnix tánca

Csirkét tartó főnix

Repülő sirályok

Ugró vadlovak

Vágtázó paripa

Lovak patája

Repülő fehér tigris

Sötét énekes kabóca az ághoz tapad

Kecske szemben a fával

Vad szárnyasok

Egy főnix játszik vörös barlangban

Óriás madár szárnyal a sötétlő tenger felett

Egy éneklő majom tart egy fát

Macska és egér egy lyukban

Késő tavaszi szamár

Nyári kutya

Cey-Bert az antikvitástól kezdve vezet keresztül bennünket a szerelemhez kapcsolódó különböző kultúrkörök gasztronómiai hiedelmein át, bár mézben főtt kecskebak herét alighanem nehéz lesz még egy ötcsillagos étterem étlapján is felfedezni, és vatodbrantafát is nehezen találunk majd a nagybani piacon, vagy gyógynövény kereskedőknél, mindenesetre a könyv a mostanában legteljesebb összefoglalója a szerelem és gasztronómiakapcsolatának.

A darazsakat félretéve a kötet tartalmazza néhány egyszerű növény afrodiziákumként ( szerelmi vágykeltő)történő fogyasztását

Csipkebogyó

Csalán

Hagyma (vöröshagyma, fokhagyma

Paprika

Paradicsom

Burgonya,

Padlizsán

Sárgarépa

Cékla,

Káposzta

A „Tahiti kókusztejes pisztrángkarány” és a „szerelmi lazachab fodros salátával” majdnem elérhetetlen megvalósítható receptjei helyett inkább közlök egy egyszerűbbet:

Szardíniás töltött citrom

250 g olívia olajos szardínia

2 felvert tojásfehérje

2 evőkanál összevágott hagymafű

2 citrom

4 szem fekete olívia bogyó

egy kiskanál csípős paprika

Elkészítés: Az olajos szardíniából a csontos részeket vegyük ki, a halhúst villával törjük masszává. Vágjuk ketté az alaposan megmosott citromokat, nyomjuk ki a levüket. Kiskanállal szedjük ki a belső részeket annyira, hogy csak a héjrészük maradjon, majd belétesszük a töltelékeket. A citromok aljáról annyit vágjunk le, hogy fölállíthassuk őket.

A pépes halmasszába keverjük bele a fölvert tojásfehérjét, a hagymafüvet, és a masszával töltsük meg a félbevágott, kiürített citromokat. Tegyük egy órára be a hűtőbe.

Kerekes Tamás




Ideje: Július 21, péntek, 13:29:04 - fullextra

 
 Nyomtatható változat Nyomtatható változat  Küldd el levélben! Küldd el levélben!
Vissza Rovathoz

All Fullextra

"a szerelem gasztronómiája" | Belépés/Regisztráció | 2 hozzászólás | Search Discussion
Minden hozzászólás a beküldő tulajdona. Nem feltétlenül értünk egyet velük, és nem vállalhatunk felelősséget a hozzászólások tartalmáért.

Névtelenül nem lehet hozzászólni, kérjük regisztrálj

Re: a szerelem gasztronómiája (Pontok: 1)
- zsuka49 Ideje: Július 21, péntek, 14:00:55
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Megszállott recepgyűjtő vagyok, így örömmel olvastam az írásodat!
Tetszett, főleg az utolsóként írt citromba töltött szardínia. Azt hiszem el is fogom készíteni. Nálunk mindenki imádja a szardíniákat és egyáltalán a halat!:)))
Zsuzsi



Re: a szerelem gasztronómiája (Pontok: 1)
- zsuka49 Ideje: Július 21, péntek, 14:01:50
(Adatok | Üzenet küldése | Blog)
Elfelejtettem az előbb, hogy írd meg a receptküldőben. Sokan örülnek majd neki!:))



PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.38 Seconds